Datum objave: 02. Studeni 2023

MISA ZA SVE POKOJNE ŠIBENSKE BISKUPIJE / Biskup Toislav Rogić: Blagdan Svih svetih uzdiže oči naše duše, misao naše svakodnevice prema onome što nas za sada nadilazi.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na svetkovinu Svih svetih šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je misno slavlje na gradskom groblju Kvanj. Euharistija koja je je slavljena u zajedništvu sa svećenicima Gradskog dekanata Šibenske biskupije završila je molitvom odrješenja za sve pokojne koji počivaju na groblju Kvanj i svim grobljima Šibenske biskupije. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Misno slavlje animirao je župni zbor župe sv. Jeronima – Meterize. Nakon misnog slavlja biskup Tomislav Rogić molio je na grobovima preminulih svećenika, redovnika i redovnica.
-Svi sveti jedan su od najradosnijih blagdana naše vjere. Slavimo sve koji su u radosti neba, one koji čine nebesku Crkvu. I da paradoks bude veći slavimo ih i po našim grobljima.  Kao da se baš tu susreću naša vjera u zagrobni život, naša vjera u Kristovo uskrsnuće, naša nada blažene vječnosti i ljubav za drage nam pokojne da su i oni već u vječnoj radosti kamo i mi želimo stići. Blagdan Svih svetih uzdiže oči naše duše, misao naše svakodnevice prema onome što nas za sada nadilazi, nedohvatno nam je, a opet već sada utječe na naš život. Nedohvatno, nezamislivo a govorimo o predokusu blažene vječnosti, poručio je biskup Tomislav Rogić u homiliji. Naglasio je kako je temelj na kojem stoji naša vjera jest Kristovo uskrsnuće.
-Svojom žrtvom na križu otkupio je naše grijehe. Na sebe je uzeo naše kazne. Došao nam je pokazati koliko nas Bog voli. Svojim uskrsnućem otvorio nam je širom vrata vječnosti, vrata Božjega milosrđa i pokazao kamo vodi naš život. Smisao našeg života je ostvariti nebesko kraljevstvo, živjeti zauvijek u Božjoj blizini. Ako nam je životni cilj nebo, ako smrt za nas nije kraj, onda će naš život biti posve drugačiji. U svjetlu Isusovih obećanja blažene vječnosti, sve u našem životu poprima drugačiji smisao. Vječna radost koja nam se nudi ima snagu osmisliti naše nevolje, dati snage u trpljenju, prihvaćanju patnje. Nebo kao cilj osmišljava našu velikodušnost: pomoći drugome u potrebi i onda kad za to nećemo dobiti niti obični Hvala!. Kraljevstvo nebesko izvor je naše nade i snaga naše iskrene ljubavi za Boga i brata čovjeka. Svi sveti, bdijte nad nama, zagovarajte nas, primite naše pokojne u svoje nebeske stanove i pripravite nam mjesto. Neka današnji blagdan Crkve bude za svakog vjernika ponovno stavljanje pred oči onog konačnog cilja našeg života, stvoreni za nebo i pozvani na svetost, - zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Izvor i foto: Šibenska biskupija

Iz kategorije: Vijesti