Datum objave: 15. Studeni 2023

SUSAK / Umijeće izrade drniškog suska dobilo status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Umijeće izrade drniškog suska odlukom Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, dobilo je status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Proglašavanje vještinu izrade suska kulturnim dobrom Hrvatske, prije tri godine inicirali su Turistička zajednica Grada Drniša i Ivan Mlađo Tomić, jedan od čuvar tog tradicijskog umijeća drniškog kraja. Njihov prijedlog je na osnovu dokumentacije i obrazloženja zašto umijeće izrade suska u Drnišu ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra konačno je prihvaćen te je ono u skladu sa Zakon o zaštiti i očuvanju kulturne baštine, proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom Hrvatske. 

U Drnišu se i danas njeguju i čuvaju vještine izrade suska što ponajviše možemo zahvaliti upravo Ivanu Mlađi Tomiću. Vještine izrade tog drniškog suvenira, koji se nekad koristio u svakodnevnom životu, simbol su lokalnog identiteta i tradicije, vidljiv trag povijesti međudjelovanja čovjeka i prirode. Od nedavno ova tradicijska vještina postala je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

„Proglašavanje nematerijalnim kulturnim dobrom dijela naše baštine veliko je priznanje svima koji njeguju ovaj autohtoni oblik rada koji se, uz korištenje tradicijskih alata, zadržao do danas u svom izvornom obliku. Ovaj status omogućit će da i dalje radimo na očuvanju i usavršavanju izrade suska te se nadamo kako će potaknuti i druge da nastave tradiciju”
kaže Ivana Menđušić, direktorica TZ Grada Drniša.

Iz kategorije: Vijesti