Datum objave: 20. Studeni 2023

ZAPOŠLJAVANJE U ŽUPANIJSKOJ UPRAVI / Zapošljavaju se i neki stranački ljudi, ali odgovorni tvrde, samo po Zakonu i sposobnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Zapošljavanje po stranačkim kriterijima i poznanstvima u Šibeniku, kao i u cijeloj Hrvatskoj,  toliko se uvriježilo da je mnogima to postalo normalno. Aktualna županijska vlast koja počiva na nekoliko, često suprotstavljenih političkih opcija, stalno naglašava, posebno NL Stipe Petrina, da kod njih takve metode ne prolaze i da sa svoje strane nikog nisu doveli u županijsku upravu. No nakon što je u županijskoj upravi, u  Uredu za imovinsko pravne poslove, nedavno zaposlena Hermina Nakić Crljen, dosadašnja savjetnica za imovinsko pravne poslove Općine Primošten koja je bila  na izbornim listam Stipe Petrine i njihova vijećnica ,a i prijateljica je i bivša kolegica dožupanice Iris Ukić Kotarac počele su priče o tome kako i aktualna vlast u županijsku upravu dovodi svoje ljude te da Hermina Crljen Nakić nije jedina. Ona je, što Zakon dopušta, primljena bez natječaja, prema članku o  premještaju osoba zaposlenih u državnom tijelu, pravnim osobama s javnim ovlastima ili upravnim tijelima drugih lokalnih jedinica. Prema odgovoru koji smo dobili iz Ureda župana Šibensko – kninske županije tako je od lipnja 2021. godine do studenog ove godine primljeno 7 službenika, a troje ih više nije u službi. 

Predstavnici NL Sipe Petrina kažu da je riječ o vrsnoj pravnici s iskustvom koja dolazi u Ured u kojem ne samo da nedostaje pravnika nego i sadašnja voditeljica Marica Drača odlazi u mirovnu, a da istodobno država od 1.1. 2023. godine regionalnoj upravi prepušta 10 000 predmeta vezanih za raspolaganje državnom imovinom.
Ispod radara javnosti prošlo je da je u Uredu za prostorno planiranje zaposlena supruga ekološkog aktiviste s liste župana Marka Jelića  Gorana Šimića koji je bio i županijski vijećnik, ali je nedavno zamrznuo mandat. Ona je pod djevojačkim prezimenom, sa zvanjem stručne prvostupnice javne uprave najprije zaposlena kao vježbenica, a kasnije kao  stručne suradnice za prostorno uređenje i gradnju u Županijskom uredu za prostor i zaštitu okoliša i to u glavnoj zgradi Županije, dok neki službenici rade u uredu na lokaciji bivše pošte u Ražinama, 
 
Prema odgovoru koji smo dobili iz Ureda župana Šibensko – kninske županije u razdoblju od  lipnja 2021., kada je aktualna vlast preuzela Županiju do   studenog 2023. u Šibensko-kninskoj županiji,  na temelju javnog natječaja/oglasa i premještaja primljeno je u službu ukupno 48 službenika i 2 namještenika. 
 
„Svi postupci prijema u službu provedeni su sukladno relevantnim propisima i u skladu s potrebama službe, u cilju popunjavanja radnih mjesta službenicima za koje se ocijenilo da će najučinkovitije obavljati poslove određenog radnog mjesta. Iz tog razloga neosnovani su navodi o stranačkom zapošljavanju u upravnim tijelima Šibensko-kninske županije. U istom razdoblju, služba je prestala za ukupno 37 službenika bilo zbog mirovine ili prestanka službe temeljem sporazuma po sili zakona i isteka roka na koji su primljeni”, kažu u Uredu župana.
U toj brojci je i Zlatka Kundid, nekada viša savjetnica u Županijskom uredu za prosvjetu i kulturu koja je dobila otkaz jer  je, službeno, njezino rado mjesto ukinuto, a zapravo zbog toga što je dala, inače javne podatke Stipi Petrini pa se zamjerila županu i još nekima, a Petrina je nije uspio zaštiti. Zanimljivo je da za nju nije bilo mjesta niti u tih novih  50 zapošljavanja koliko ih je bilo u Županiji i da je praktički i dalje "na ulici".
Iz Ureda župana napominju kako u županijskoj upravi ima još upražnjenih mjesta, osobito u Upravnom odjelu za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove, a bit će ih i više jer  će 31. prosinca 2023. godine  službu napustiti 4 službenice zbog odlaska u mirovinu, dok će do 31. prosinca 2026. službu napustiti 23 službenika iz istog razloga te da je  nužno planirati nova zapošljavanja kako bi se na vrijeme osiguralo pravodobno i učinkovito obavljanje poslova. Zamjetan je i kontinuirani odljev i otežano zapošljavanje novih službenika.
 „S istim problemom se susreću i druge županije, a o navedenom se razgovaralo i na Konferenciji županija održanoj u Zagrebu u mjesecu rujnu 2023., na kojoj se zaključilo da je nužno učiniti sve što je moguće kako bi se zaustavio odljev radne snage iz javnog sektora i Republike Hrvatske.Na koncu, potrebno je skrenuti pozornost i na činjenicu da će 1. siječnja 2024. stupiti na snagu novi Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu, kojim će se poslovi upravljanja nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu prenijeti na jedinice područne (regionalne) samouprave što će, s obzirom na velik broj  predmeta i kompleksnost upravnog područja, nužno generirati nova zapošljavanja”, ističu u Uredu župana Šibensko – kninske županije.  
FOTO: Šibenski portal
Iz kategorije: Vijesti