Datum objave: 24. Studeni 2023

PRIPREMA ZA JEDNOSMJENSKI RAD /Grad Šibenik traži izrađivače projekata novih osnovnih škola u Vrpolju i Ražinama

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik priprema projekte kako bi sva djeca u osnovnim školama pohađala nastav u jednoj, jutarnjoj smjeni što je dugoročni plan i strateška smjernica Europske unije i Republike Hrvatske . U tu svrhu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srpnju ove godine otvorilo javni poziv „Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole“ za koji je u državnom proračunu Vlada RH rezervirala preko 302 milijuna eura, s naznakom da će biti još sredstava za istu namjenu.

Da bi školarci pohađali nastavu u jednoj smjeni potrebno je nadograditi škole ili napraviti nove, veće, i redefinirati upisna područja. Grad Šibenik je već napravio predprijave na ovaj otvoreni poziv za nadogradnju osnovne škole Jurja Dalmatinca i izgradnju nove osnovne škole Vrpolje. Do kraja godine isto će biti napravljeno za novu osnovnu školu u Ražinama i dogradnju osnovne škole Brodarica.

Još prije 9 godina je Ministarstvo namjeravalo škole graditi putem javno-privatnih partnerstava, za što je bio zainteresiran i Šibenik, no taj model je neslavno propao. Sad imamo novu financijsku perspektivu“, kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Javni poziv Ministarstva je otvoren do srpnja 2024. i do tada gradovi trebaju u predprijavama prvo pribaviti suglasnosti na gabarite škola koje projektiraju, da bi u drugom koraku napravili prijavu koja uključuje glavni projekt s troškovnikom. Stoga je jučer Grad Šibenik putem Narodnih novina otvorio javno savjetovanje sa zainteresiranim poslovnim subjektima za postupak izrade glavnih i izvedbenih projekata za osnovne škole Vrpolje i Ražine, a što je korak do objave natječaja u kojem će se tražiti izrađivači istih.

Nova osnovna škola u Vrpolju, koja je usklađena sa zadnjim Normativima dimenzioniranja prostora osnovnih škola i za koju je nedavno ishodovana pravomoćna lokacijska dozvola, projektira se na lokaciji oko 500 metara udaljenoj od stare škole. Zbog propisanih standarda, a da bi mogla imati pravu sportsku dvoranu, trebala bi prihvatiti 200-tinjak djece. Nova osnovna školu u Ražinama projektira se na mjestu stare područne škole, te bi u jednoj smjeni trebala brojiti do 300 djece. Osim sportske dvorane, istoj se u zadnjoj fazi planira i nadstandard plivačkog bazena.

Za nadogradnju osnovne škole Juraj Dalmatinac u Crnici s pet novih učionica i plesnom dvoranom glavni projekt je u izradi te pokušavamo zadovoljiti stroge nove normative osnovnoškolskog odgoja. Hoćemo li uspjeti pomiriti prostorne planove, statiku, potrebe djece, konzervatore i standarde, još ostaje vidjeti, no ovom nadogradnjom bi sva djeca mogla pohađati nastavu u jednoj smjeni. Što se tiče osnovne škole Brodarica, za nju imamo spreman i glavni i izvedbeni projekt sa četiri nove učionice, tri kabineta i sportskom dvoranom, a ujedno i građevinsku dozvolu. Međutim, da bi Brodarica radila u jednoj smjeni bit će potrebno, pored ovih isplaniranih, još šest učionica. Izgradnjom nove škole u Ražinama te reorganizacijom i poštivanjem upisnih područja, riješio bi se i taj problem. Ako nam privatni vlasnici ne prodaju zemljište za izgradnju velike škole u Ražinama, a postupak izvlaštenja bi trajao predugo i ne bi se stigli prijaviti na natječaj Ministarstva, definiramo još veću dogradnju osnovne škole Brodarica na zemljištu koje smo, nakon nekoliko desetaka godina, uspjeli upisati na samu školu“, pojašnjava Mileta.

Ukupna investicija izgradnje i opremanja novih osnovnih škola sa sportskim dvoranama za Vrpolje i Ražine je procijenjena na 7,7 i 10 milijuna eura, dok je nadogradnja i obnova Jurja Dalmatinca procijenjena na 4,5 milijuna eura, a dogradnja škole Brodarica u manjoj varijanti 3 milijuna eura.

 

Iz kategorije: Vijesti