Datum objave: 02. Prosinac 2023

IN MEMORIAM / Umro je u 94. godini Josip Olivari, nekada jedan od najuspješnijih šibenskih gospodarstvenika predsjednik SO Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Otišao je u potpunoj tišini u javnosti Josip Olivari, nekadašnji omiljeni predsjednik Skupštine općine Šibenik i dugogodišnji direktor bivše „Slobodne plovidbe” koji ju je uzdigao do jedne od najuspješnijih brodarskih tvrtki. Umro je u 94. godini, a od njega su se jučer na gradskom groblju Kvanj oprostili obitelj, rodbina i prijatelji, ali i brojni nekadašnji pomorci „Slobodne plovidbe”. U medijima njegov odlazak na vječni počinak nije zabilježen ne zbog toga što on to ne zaslužuje nego zbog toga što o njem i njegovom radu nismo nigdje našli ništa zapisano niti njegovu fotografiju, čak ni u knjizi Ive Livakovića „Znameniti Šibenčani” što je tužno i nedpustivo. Bio je uspješan u svemu što je radio i nadasve moralan i pošten čovjek. Uspjeli smo samo na Facebooku pronaći nekoliko riječi o njemu koje je objavio Petar Ivas pa njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

„Danas smo se na šibenskom groblju Kvanj zauvijek oprostili od Josipa Olivarija (1930-2023). nekadašnjeg predsjednika Skupštine općine Šibenik, danas bi rekli gradonačelnika (početkom 70-ih i krajem 80.ih) i dugogodišnjeg uspješnog direktora Slobodne plovidbe Šibenik. Osim obitelji, rodbine i prijatelja ispratili su ga i mnogi bivši pomorci Slobodne plovidbe , sada umirovljenici. Osobno ga pamtim kao uspješnog privrednika i poštenog čovjeka visokih moralnih vrijednosti. Nisam nigdje u sredstvima javnog informiranja naišao na nekakav "in memoriam" prilog iako mnogi današnji gradonačelnici i direktori mogu samo snivati o takvoj karijeri a da o moralnim kriterijima i ne govorima. Kako sam ga dobro upoznao i često s njim vodio razgovore osjećam potrebu da se u svoje ime i svih njegovih poštovatelja oprostim sa stihovima koje sam napisao prije 15-ak godina i posvetio svim Malim Velikim ljudima! 
 
OPROŠTAJ 
Klonuše u polju crveni makovi,
oblaci tmurni, nebo sumorno, 
daljinom tutnje ideala vlakovi, 
odnose tijelo tvoje umorno! 
Bez molitve i zadušnice, 
ni zvona šibenska danas ne tuže, 
samo suza u oku i ponos u srcu, 
zauvijek zbogom pošteni druže!
Adio šjor Joso! Adio kumpanjo!
Iz kategorije: Vijesti