Datum objave: 11. Prosinac 2023

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA / Vladajuća koalicija glasala za proračun za 2024., na sredini sjedinice ostali bez kvoruma

Diana Ferić
Diana Ferić

Većinom glasova i to vladajuće koalicije izglasan je na današnjoj sjednic Skupštine Šibensko – kninske županije proračun Šibensko-kninske županije za 2024. godinu. Podršku proračunu na današnjoj sjednici Skupštine nisu dali vijećnici oporbenog HDZ-a uz obrazloženje kako je zajednički nazivnik predloženog proračuna ‘stagnacija i preživljavanje’, piše Šibenki portal.

Pohvaljujem službenike Županije na ovom dokumentu jer znam da im nije lako raditi kontinuiranoj atmosferi prijetnji i omalovažavanja kojoj su oni izloženi. Međutim, ovaj proračun je nerazvojan, socijalno i demografski neosjetljiv. HDZ neće predlagati amandmane jer znamo da sredstava nema. Nema ih jer vi ne radite ništa, svađate se, vrijeđate i neki su zaokupljeni drugim političkim temama i opcijama. U proračunu nema ni naznaka novih kapitalnih projekata bilo iz vlastitih ili decentraliziranih sredstava. Krajnja je posljedica da su svi građani postali taoci vašeg neznanja i nekompetentnosti. HDZ neće podržati ovaj proračun”, kazala je Sanja Jakelić, koja je u aktualnom satu najavila kako HDZ-ovi vijećnici neće doći na večerašnji domjenak.

Na to ju je župan Marko Jelić podsjetio kako ni lani nisu glasali za proračun u kojem su bili i HDZ-ovi prihvaćeni amandmani, pa nitko nije ni očekivao da će HDZ danas podržati proračun.

Nakon aktualnog sada prvi put se dogodilo da se ne glasuje o dopunama dnevnog reda pa potom o objedinjenom dnevnom redu jer je predsjednik Skupštine Stipe Petrina insistirao da se, po Poslovniku, glasuje prvo o predloženom dnevnom redu, potom o dopunama, a onda i treći put o objedinjenom dnevnom redu.

Na točki Statuta Zavoda za javno javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, Petrina je pozvao ravnateljicu Dijanu Dulibić da obrazloži izmjene Statuta, no vrlo brzo je on preuzeo riječ i počeo nabrajati navodne nezakonitosti u Zavodu. Iako je Dijana Dulibić odbacila sve njegove tvrdnje kao neistinite, Petrina je pozvao svoje vijećnike da ne podrže Statut. Župan Jelić je potom pojasnio kako je Statut izrađen zbog usklađivanja sa zakonom i u njemu nema ništa sporno, a sve o čemu Perina priča nema nikakve veze s točkom dnevnog reda. Petrina je insistirao da ga predlagatelj povuče s dnevnog reda ili će ga staviti na glasovanje na što je župan Jelić povukao Statut.

 

Uskoro su dvoranu napustili vijećnici HDZ-a i Skupština je ostala na 19 vijećnika, jednim manje od potrebnog kvoruma. Tijekom prozivke Petrina je mobitelom zvao nekoga i molio da se vrati na sjednicu. Dao je i 10 minuta pauze, ali se vrlo brzo vratio i ustvrdio da prekida sjednicu jer neće moći osigurati kvorum. Nastavak sjednice sa još 40-ak točaka planira prije Božića.

Iz kategorije: Vijesti