Datum objave: 22. Prosinac 2023

Predstavljena knjiga „Immigrant” Mire Lušića, mačevaoca i internacionalnog trenera mačevanja koji je ponikao u mačevalačkom klubu „Galeb” u Rogoznici.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Miro Lušić, internacionalni trener mačevanja, aktualni sportski referent Mačevalačkog saveza Makkabi Olimpijskog odbora Njemačke u Frankfurtu, bivši sportski direktor Mačevalačkog saveza Hrvatske i selektor mačevalačke reprezentacije Hrvatske, predstavio je u Rogoznici svoju memoarsko – putopisnu knjigu „Immigrant”. Miro je kao mačevalac ponikao devedesetih godina u rodnoj Rogoznici u mjesnom mačevalačkom klubu „Galeb”, a zatim se posvetio mačevanju kao sportu te postigao status vrhunskog mačevalačkog stručnjaka i trenera. U svojoj knjizi sabrao je svoja životna i sportska iskustva, ali i emotivno sublimirao sudbinu imigranta koji traži znanje i egzistenciju u inozemstvu. U svijet se otisnuo 2011. godine nakon nacionalne mačevalačke i trenerske karijere, a put ga je vodio preko Kanade u Europu gdje se etablirao kao mačevalački stručnjak u vodećim njemačkim i austrijskim mačevalačkim klubovima.
U svojoj knjizi Lušić iskreno opisuje što je sve doživljavao, kroz kakva je emotivna razdoblja i krize prolazio, s kakvim se izazovima suočavao te kakva je samopropitivanja prošao da bi postigao ciljeve koje je pred sebe postavio. U svijet je otišao s mačevalačkim znanjem i iskustvom koje je stekao u Rogoznici, mjestu koje je zahvaljujući mađarskom mačevalačkom stručnjaku Adrasu Besedeszu Bandiju i inicijativi profesora Zlatka Jurića, te ustrajnom radu entuzijasta 1989. godine imalo uspješan mačevalački klub, tada treći mačevalačka kluba u Hrvatskoj uz Zagreb i Split.
Lušić, koji će uskoro postati i doktor znanosti na temu mačevanja, knjigu kojom svoja otkriva i dobra i loša iskustva i gorke i vedre strane života i rada u inozemstvu, napisao je elegantnim, pitkim stilom, a ravnodušnim neće ostaviti nikoga tko je pročita i to ne samo zato što je poučna.

Profesor Zlatko Jurić, inicijator osnivanja mačevalačkog kluba u Rogoznici, darovao je Miru Lušiću jedan od tri sačuvana klupska mača i sliku koju je naslikao njegov prvi trener Andras Besedesz. 

Iz kategorije: Vijesti