Datum objave: 29. Prosinac 2023

NOVOGDIŠNJE KUPANJE NA BANJU / Karmen Herceg za hrabre kupače u samo 15 dana rekonstruirala i sašila 14 retro kupaćih kostima

Diana Ferić
Diana Ferić

Tradicionalno novogodišnje kupanje 1. siječnja neće izostati ni ove godine na šibenskoj plaži Banj, a kupači će biti obučeni u kostime poput onih koji su se u Šibeniku nosili prije 100 godina jer će se tim kupanje obilježiti 180. godišnjica prvog organiziranog dolaska turista u Šibenik. Sašila ih je modna dizajnerica Karmen Herceg koristeći iskustvo koje je imala od prošle godine kada je sašila takve kostime u povodu manifestacije “A sad svi na Jadriju” i 100 godišnjice tog gradskog kupališta. 

“Na inicijativu Dina Karadjole sam angažirana za izradu povijesnih kupaćih kostima za obljetnicu 180 godina turizma i novogodišnje kupanje u Šibeniku. Kako sam već prije par godina proučavala tu tematiku i dobila materijale gospodina Stanka Ferića za izradu kostima za 100 godina gradskog kupališta Jadrija, ovo mi je bio nastavak priče. Kako i sama plivam kroz cijelu godinu i kupaći kostimi su mi druga koža, s velikim zadovoljstvom sam između brojnih obaveza uspjela u 2 tjedna sastaviti 14 kostima. Čak sam uspjela nabaviti boje koje ne odstupaju puno od povijesnih”, kaže Karmen I u šali dodaje:”Srećom po one koji će ih nositi, nisu kao nekoć od vune već od scube”.
 
Tema ovogodišnjeg "Novogodišnjeg kupanja" je turizam odnosno obilježavanje 180. godišnjice prvog organiziranog turističkog dolaska u Šibenik. Naime, godine 1844. u Šibenik je uplovio parobrod iz Trsta dovozeći prve turiste koji su obišli Šibenik, a potom i Nacionalni park Krku.
“Točno u podne, desetak vjernih kupača ući će u more u retro/starinskim kupaćim kostimima Očekujemo da se ovim kupačima pridruže svi poklonici zimskog kupanja”, ističu u  šibenskoj turističkoj zajednici.
Novogodišnje kupanje na Banju organizira Turistička zajednica grada Šibenika i JK Val Šibenik uz autorstvo Zorana Lučića Luce.
Iz kategorije: Vijesti