Datum objave: 12. Veljača 2024

PROJEKT TIJAT / Uskoro otvaranje ponuda za monitoring stanja tog broda, Petrina traži inspekciju

Diana Ferić
Diana Ferić

Za nekoliko dana, 15. veljače bit će otvorene ponude za pripremnu fazu radova na brodu Tijat koji obuhvaćaju skidanje boje i utvrđivanje stanja broda po kojem bi se mogao izraditi troškovnik potrebnih zahvata, kazao je na aktualnom satu današnje sjednice Županijske skupštine župan Marko Jelić. Odgovarajući na pitanje vijećnika Florijana Žižića kazao je da je i on osobno uplatio donaciju za obnovu tog broda.
Županija je, kao što je poznato, spasila Tijat od odlaska u rezalište kupila ga za 30 000 eura od Jadrolinije. Uvjereni su da će osigurati novac za njegovu obnovu i novi život kao broda koji je prevoziti posjetitelje u posjet muzejskim zbirkama I centrima za posjetitelje na Zlarinu, Prviću i Krapnju pa i u Skradin iako ima i puno onih koji ne vjeruju u izvedivost tog projekta, među njia  vijećnik Žižić koji ga je nazvao egzibicionističkim. Taj projekt ne podržava ni predsjednik Županijske skupštine Stipe Petrina.

"Ja vam neću postaviti pitanje kao laik, već kao netko s bogatim iskustvom u plovidbi i remontu brodova, kao prvi časnik u motoru. Ne može se tek tako skinuti boja s oplate broda i reći da je posao obavljen. Puno je tu zakonskih klasa koje su mu istekle i koje se moraju provjeriti, a za to treba brod biti na suhom doku bar mjesec dana. Drugo, po zakonu je nužno da se i sad, dok je na operativnom dijelu obale u Šibeniku, na njemu nalazi barem pola posade. Ako se što dogodi i brod treba hitno isploviti, za to na njemu treba biti nekoliko članova posade. Tko plaća tu posadu i kolike su im uopće plaće? Niste napravili nikakvu studiju za obnovu broda, niti ste kontaktirali struku osim nekoliko nautičara. Moja procjena da nas Tijat košta puno", kazao je na sjednici.

Jelić mu je odgovorio da troškova nema, da na brodu trenutno nema posade, a i da su na poslovima oko Tijata preraspoređeni ljudi koji već rade u Županiji.

"Projekt obnove Tijata bio je već u proračunu, kupili smo ga za manje od 40.000 eura, a zakonske su ovlasti da župan donosi odluke o nekom projektu su oko 140.000 eura. Tu brojku nismo probili – rekao je Jelić te najavio da bi brod u jako kratkom vremenskom roku trebao biti na suhom doku u jednom od hrvatskih brodogradilišta", objasnio je župan  Jelić.

Petrina je najavio da će oko toga zatražiti mišljenje i intervenciju nadležnih inspektora.

Iz kategorije: Vijesti