Datum objave: 04. Ožujak 2024

Šibenčanke neće seksističku licemjernu proslavu 8. marta. Za Dan žena pripremaju borbeni prosvjedni Noćni marš.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenčanke neće seksističku licemjernu proslavu Dana žena. Neće karanfile, ruže, bombonijere, popusti na kozmetike i seksi donje rublje, popusti na zabave u kockarnicama u pratnji lakih nota. Šibenčanke neće Dan u kojem nasilni muž ili partner odluči ženu umjesto šakom, počastiti čokoladom, a poslodavac poklonjenim cvijetom nadomjesti činjenicu da žena radi za manje para od svojeg muškog kolege na istom radnom mjestu. Zbog toga će Šibenčanke predvođene aktivisticama KU Fotopoetika i Šibenske udruge mladih Međunarodni dan žena 8. ožujka obilježiti borbenim prosvjednim Noćnim maršem.
-
Nećemo proslavu dana u kojem se nakratko zaboravlja na porazne podatke o nasilju nad ženama – ističe se u proglasu Š.U.M.-a i KU Fotopoetika. -Crveni karanfili kojim se iskazuje poštovanje, briga o ženama, zainteresiranost za kreiranje društva ravnopravnosti za par dana će uvenuti, završiti u otpadu, a medijske stupce opet će puniti naslovi o ubijenim i zlostavljanim ženama i djevojčicama. Nećemo proslavu dana u kojem ćemo nakratko zaboraviti na činjenicu da nikakve pravedne raspodjele kućanskih poslova i odgajanja djece nema i dan kada će večera u nekom restoranu nadomjestiti godine neplaćenog rada u obitelji koji je pao uglavnom samo na leđa žena? Nećemo proslavu dana u kojem se nećemo htjeti baviti ratovima i retorikama koje našu djecu žele ponovno prisiliti na odsluženje vojnog roka, dana u kojem ćemo pomalo zaboraviti da svaki dan gledamo genocid koji se događa pred našim očima, a koji još nismo nedvosmisleno osudili. Nećemo proslavu dana u kojem ćemo zaboraviti činjenicu da su nam djeca otišla, bolje rečeno, pobjegla iz države u kojoj ne možeš više unajmiti ili kupiti ni garažu, u kojoj ne možeš otvoreno reći koga voliš i u kojoj te svake prve subote u mjesecu žene podsjećaju da su nerazumne, da nemaju pravo donositi odluke o vlastitom tijelu i zdravlju. Nećemo proslavu dana u kojem će se uz vino na popustu svašta se može zaboraviti pa i činjenica da žena ne može doći do informacije o tome gdje i na koji način može prekinuti trudnoću bez da o tome sluša prodike, popovanja, mudovanja i molitve na putu do bolnice u kojem će brigu o skrbi djece u nedostatku mjesta u vrtiću, u nedostatku vrtića i nedostatku javnog prijevoza od udaljenijih mjesta u županiji do prvog mjesta s vrtićem zamijeniti pićem s prijateljicama na koje nisu otišle već godinama jer su morale čuvati djecu dok se novac gradova i općina troši na plaćene članke i turističku infrastrukturu. Karanfili, čokolade, komičari, filmovi, večere i popusti građevinskog materijala ne mogu izbrisati gorak okus zbog nejednakih plaća, neplaćenog rada, manipulacija s koeficijentima, slobodnim danima, godišnjim odmorima, izrabljivanja, seksističkih upadica, neželjenih pogleda, dodira, udaraca, ubojstava, nebrige za osnovnu socijalnu infrastrukturu, nebrige za odgoj i obrazovanje djece, pokušaje prisile na vojne igre moćnika čija djeca nikad neće u rat, nepostojećeg zdravstvenog sustava, nepostojećeg sustava skrbi o starijima, preskupog života, nedostojnih životnih prostora koji se rentaju za suho zlato, uplitanja u jajnike, maternice, uplitanja u odabire partnera i partnerica i ostale otrove koje svakodnevno žene žive.
Aktivistice Š.U.M.-a i KU Fotopoetika pozivaju sve Šibenčanke i Šibenčane koji „mogu misliti i vidjeti pravednije društvo, društvo gdje su svi pozvani govoriti o sebi, pozvani živjeti dostojanstvene, ispunjene i smislene živote”, da im se pridruže 8. ožujka u 18 sati u prosvjednom Noćnom maršu od Trga Poljana do Trga Republike Hrvatske.

Iz kategorije: Vijesti