Datum objave: 20. Ožujak 2024

ČINE PRAVU STVAR/ Šibenski tečaj za prepoznavanje srčane greške kod djeteta prije porođaja izazvao veliko zanimanje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šesti Tečaj fetalne ehokardiografije u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - Podružnice Šibenik, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, UNICEF-a, Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu HLZ-a, Hrvatske akademije medicinskih znanosti, udruge „Veliko srce malom srcu“ i Veleučilišta održan je u Šibeniku od 14. do 16. ožujka ove godine.

Prirođene srčane greške (PSG) najčešće su prirođene anomalije u čovjeka i uzrokuju više od polovine smrti u djetinjstvu. Pojavnost im je 8 na 1000 živorođene djece. U Republici Hrvatskoj godišnje se rodi više od 300 djece s prirođenim srčanim greškama, od kojih veći dio nije prepoznat prije porođaja.

Upravo prepoznavanje PSG-a prije porođaja značajno utječe na preživljenje i kvalitetu života novorođenčeta, a ujedno i priprema roditelje za sve izazove koji su pred njima.

Osnovni cilj tečaja je edukacija liječnika koji kontroliraju trudnoće za prepoznavanje srčane greške kod djeteta prije porođaja.

S obzirom na to da je tečaj radi kvalitete programa koncipiran na maksimalnom broju od 20 sudionika, a broj zainteresiranih ginekologa i pedijatara je sve veći, ovoga puta uveden je i napredni Tečaj fetalne ehokardiografije, koji se održava paralelno s osnovnim.

Tečaj se održava dva puta godišnje, u ožujku i studenom, a o njegovoj kvaliteti i ishodima najbolje govori popunjenost mjesta na narednim tečajevima, čak i onima kojima još nije određen točan datum.

 

Iz kategorije: Vijesti