Datum objave: 20. Ožujak 2024

ZIMSKI ŽIVOT POVIJESNE JEZGRE: Ankica Milković i njena konoba Marenda 2 radi cijelu godinu zbog svojih stalnih domaćih gostiju

Diana Ferić
Diana Ferić

Konoba Marenda 2 i njezina vlasnica i kuharica Ankica Milković već su 17 godine sinonim za domaću hranu, hranu „na žlicu”. Tijekom cijele godine imaju svoje stalne mušterije, a u sezoni kad god prođete ulicom Nove crkve vidite da su njezini stolovi puni domaćih i stranih turista. Zimi je situacija drukčija, ali gospođi Ankici ne pada na pamet raditii samo u sezoni.

„Radim ovaj posao već 17 godina. Zimi mi dolaze uvijek isti ljudi, a ljeti je ludnica, sve bude puno. Ovaj lokal ne može raditi sezonski nego cijelu godini makar na uštrb sebe. Ljeti nešto malo zaradite i time se pokrivate se pokrivate zimi. Mi moramo raditi zbog naših ljudi koji su se na nas navikli”, objašnjava Ankica.
Prije nego što je otvorila Marendu 2 radila je posve drukčiji, uredski posao. Po zanimanju nije kuharice, ali je kada se time počela baviti, prošla sve potrebne edukacije.
„Ja po struci nisam kuhar, ali volim kuhati. Moja je baba bila odlična kuvarica i ja kuham ono što je ona kuhala, samo domaća jela Ja ne radim restoranska jela. Svaki dan nastojim imati i mesna i riblja jela, a buncek i oglavina su tu svaki dan”, kaže Ankica.

Prije tri godine dobila je prestižnu nagradu Gault&Millau kao najbolji mali restoran domaće prehrane u Hrvatsko
„Ta me nagrada zaista iznenadila. Oni dolaze kao za Michellin tajno, jedu, analiziraju. Pozvali su me da dođem na dodjelu u Zagreb, ali nisu mi rekli da sam dobila nagradu. Nije mi se baš išlo jer već je počela sezona, ali pokojni suprug me nagovorio. Kada su me pozvali ja se nisam uspjela dignuti sa stolice. Puno mi znači ta nagrada. Ovo je obiteljski posao. Prije sam radila s mužem, ali nakon što je on iznenada preminuo radim sa sinom. Ne možete drukčije. Kad mi je suprug umro pokušala sam nekog zaposliti, ali nisam bila zadovoljna”, priznaje Ankica.

Uz njezinu konobu Marenda 2 , skoro vrata do vrata je i konoba Marenda, što je malo zbunjujuće. „Slažem se da može biti malo zbunjujuće.Ja sam najprije došla raditi u prostor Marende kada je Anka Bučević zatvorila. Radila sam tu četiri mjeseca, ali mi je taj prostor bio malen pa sam se preselila u ovaj sadašnji prostor. Ja sam nazvala Marenda 2 da se zna da to nije ista Marenda, a poslije toga su došli drugi i oni su stavili naziv Marenda. Zadržali su to ime. No nema veze, svatko ima svoje goste, svoju klijentelu”, objašnjava. Priznaje da joj nije lako raditi i u mjesecima kada se zaradom ne možeš pokriti ali drži je, kaže, ljubav prema tom poslu.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti