Datum objave: 25. Travanj 2024

Osnivačice privatnih dječjih vrtića javnim pismom objasnile tko j kriv za to što roditeljima moraju povećati cijenu boravka djece u njihovim vrtićima

Diana Ferić
Diana Ferić

Vlasnice i osnivačice privatnih dječjih vrtića u Šibeniku "Osmijeha", "Sunca" i"Žižule" obratile su se javnosti potaknute reakcijama koje su izazvale njihove najava da od 1. rujna moraju roditeljima značajno povećati cijenu koju plaćaju za boravak djece u njihovim vrtićima kako bi mogli slijediti materijalni standard koji imaju zaposlenici Gradskih vrtića i svojim djelatnicima uvećati plaće. Prethodno su predložili Gradu Šibeniku da poveća iznos kojim sufinancira boravak djece u privatnim vrtićima kako roditelji koji su primorani, htjeli to ili ne, upisati djecu u privatne vrtiće jer za svu djecu nema mjesta u Gradskom vrtićima, ne bi morali snositi teret te novonastale situacije, ali oni su to odbili te su ih optužili da ne poštuju postojeće ugovore koje su potpisali s Gradom Šibenikom. U svom priopćenju osnivačice privatnih vrtića kažu:
Poštovani,
obraćamo Vam se kao osnivačice i ravnateljice triju prozvanih privatnih vrtića.

Kroz protekli period imali smo obvezu biti transparentni prema svojim korisnicima (roditeljima djece koja pohađaju naše ustanove) i održati roditeljske sastanke kako bismo im dali konkretna pojašnjenja na sve što ih zanima u kontekstu najavljene "namjere" povećanja cijene od rujna, a zbog usklađivanja s Uredbom Vlade RH o povećanju plaća tj. koeficijenata u javnom sektoru. Naglašavamo od rujna jer nam je namjera pridržavati se donesenih odluka o cijeni za pedagošku godinu 2023./2024.
Prvotno nismo imali namjeru izlaziti u medije, ali smo prisiljeni na to, jer smo na dnevnoj bazi bili izloženi prozivanju od strane triju visokopozicioniranih članova gradske uprave koji omalovažavaju rad i poslovanje naših ustanova. Ovo obraćanje radimo i nakon parlamentarnih izbora jer nam nikako nije bila namjera da ova tema bude dio ičije predizborne kampanje, uzevši u obzir da je predugo aktualna.
Dakle, dopis prema Gradu o planiranom povećanju cijene je išao isključivo zbog poštivanja toliko spominjanog Ugovora, odlučili smo obavijestiti nadležne gradske službe, kako bi se oni očitovali o tome. Nakon zaprimljenog očitovanja isti dopis je upućen i prema roditeljima, ali isključivo zbog e-upisa, kako bi svi korisnici koji smatraju da navedeno planirano povećanje nije u skladu s njihovim interesima i mogućnostima mogli aplicirati prema gradskim vrtićima. Nikakvi pritisci se nisu vršili niti će se vršiti (ni prema gradskoj upravi niti prema korisnicima usluga), stojimo iza odluke da svojim zaposlenicima omogućimo jednaka materijalna prava za jednako vrijedno radno mjesto, neovisno u kojoj su Ustanovi zaposleni, a sukladno Državnom pedagoškom standardu, što je jedini i isključivi razlog planiranog povećanja ekonomske cijene.
Dajemo svoj komentar na aktualna pitanja kako slijedi:
Ad 1) Javnu objavu Grada Šibenika o "iskazu interesa" za prelazak iz privatnih vrtića u gradski vrtić nećemo komentirati, upućen je roditeljima tj. našim korisnicima i njima prepuštamo odluku o navedenom.
Ad 2) Što se tiče komentara predstavnika Grada Šibenika da kršimo Ugovor koji smo potpisali, naš je stav da nikakvog kršenja istoga nema, odnosno sve što radimo je sukladno zakonu.
Mi problem s predstavnicima Grada Šibenika nemamo! Nismo partneri kako nas oni ponekad pokušavaju predstaviti kad im to odgovara, ali problem uistinu nemamo. Naš jedini problem, koji je isključivo naš jer smo osnivači ustanova, je poslovanje u uvjetima koji su aktualni sad na osnovu 2023. g. i budućih projekcija koje se tiču povećanja materijalnih prava zaposlenika.
Uz dužno poštovanje gradskim stručnim financijskim službama koje su izračunale cijenu programa na osnovu našeg poslovanja iz 2021. g., te uključivanja inflatornih postotaka (2-5% na godišnjoj razini) i razumne dobiti (od 5%) koji su definirani „Ugovorom o uređenju međusobnih prava i obveza pri sufinanciranju redovitog programa predškolskog odgoja“, trenutna situacija oko povećanja materijalnih prava nije bila aktualna niti u trenutku pregovora niti u trenutku potpisivanja istoga.
Slažemo se da, kao privatne ustanove, nismo u obvezi poštivanja postojeće Uredbe, ali postoji poslovna i moralna obveza s naše strane da vrednujemo odgojno-obrazovni rad svih naših zaposlenika, kao i ljudsko dostojanstvo istih.
I Grad Šibenik i roditelji, u dopisima s naše strane, dobili su na uvid izračune našeg poslovanja iz 2023. g. iz kojih je vidljivo kolika je naša ekonomska cijena sad i kolika će biti u trenutku kada odlučimo izjednačiti materijalna prava naših zaposlenika sa zaposlenicima u drugim jednakovrijednim ustanovama. Razlika između iznosa ekonomske cijene u 2023. i 2021. g. je tolika da opravdava iznos koji naši korisnici plaćaju od rujna 2023. g.
Ad 3) Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u svom očitovanju na naš dopis Gradu, ali i Gradonačelnik i Dogradonačelnik u svojim medijskim istupima, rekli su da sve mora biti po zakonu, pozivajući se na Zakon o predškolskom odgoju, konkretno Članak 48.
Isti kaže da je osnivač dužan sam osigurati sredstva za osnivanje i rad vrtića, pa tako i za materijalna prava i izdatke radnika. U nastavku istog članka stoji da osnivač to osigurava prodajom svojih usluga na tržištu.
U potpunosti se slažemo, uz redoviti 10-satni jaslički i redoviti 10-satni vrtićki program, mi "prodajemo" uslugu dodatnih obogaćenih programa koji su dio kurikuluma naših vrtića prema brojnim suglasnostima izdanima od strane Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja. I sve je zaista utemeljeno na Zakonima, a da ne bi bilo zabune da sami to tvrdimo, isto je potvrđeno od strane raznih nadležnih inspekcija koje su nas posjetile u proteklom razdoblju i dale pozitivna rješenja o našem poslovanju, iste one koje gradonačelnik proziva da nas trebaju posjetiti.
Isto tako, materijalna prava i izdatci za radnike (bruto plaće, naknade i materijalna prava radnika) su sastavni dio troškova po Članku 42. Državnog pedagoškog standarda po kojem se izračunava ekonomska cijena smještaja djeteta u dječji vrtić.
Sukladno Zakonu, kao osnivačice, mi smo te koje na temelju troškova (po Čl. 42 Državnog pedagoškog standarda) određujemo cijenu smještaja djeteta u vrtiću (to „naše“ pravo se krši predmetnim Ugovorom s Gradom Šibenikom jer su sebi uzeli za pravo odrediti i ekonomsku cijenu smještaja djeteta i cijenu prema korisnicima!), kolika će materijalna prava imati naši zaposlenici, kvalitetu uvjeta boravka za djecu i kvalitetu rada u našim ustanovama. Mi smo te koje će u konačnici reći dosta je. Jedine mi možemo donijeti odluku o zatvaranju vrata naših ustanova kad sve ovo više ne bude imalo smisla...nitko drugi!

Ali to vrijeme nije došlo. Nije došlo jer imamo odgovornost prema našim zaposlenicima (98) i prema njihovim obiteljima te prema svojim korisnicima tj. djeci kojih ima 448, prema navodima gradonačelnika. 448 previše da kažemo da je dosta i da nema smisla!

Slažemo se da smo isključivo mi odgovorne za naše poslovanje, ali očito samo mi shvaćamo da na raspolaganju imamo DVA (2) izvora financiranja, i samo ta dva (2) su relevantna za naše poslovanje.

Jedan izvor odlučuje koliki će teret podnijeti drugi.

 S poštovanjem,

 

Zorana Ivić, ravnateljica DV Žižula

Franka Ercegović Kursan, ravnateljica DV Osmijeh

Jasna Grubišić, ravnateljica DV Sunce

FOTO: Arhiva, Šibenski portal

Iz kategorije: Vijesti