Datum objave: 09. Travanj 2016

Obilježavanje 110. obljetnice rođenja Grge Antunca, autora vratnica šibenske katedrale

Šibenik News
Šibenik News

Upravo 9. travnja davne 1431. godine položen je kamen temeljac spomenika sakralnog graniteljstva - velebna katedrala sv. Jakova u Šibeniku. Gradnja katedrale ujedinila je brojne Šibenčane. Gotovo svaki kamen 'utkan' u njeno tijelo poseban je na svoj način i priča neku svoju priču.

Katedrala se gradila stotinu godina, a svakako najpoznatiji meštar koji je radio na njoj je majstor kipar Juraj Dalmatinac koji i danas čuva svoje remek djelo. 

 

Zanimljivo, šibenski kipar Grga Antunac od 1968–69. izradio nove vratnice na zapadnom i glavnom portalu šibenske katedrale, s prizorima iz Staroga i Novoga zavjeta, u kojima usklađuje tradiciju i suvremena kiparska shvaćanja.

 

Zanimljivo je to iz razloga što u godini obilježavanja 585 godina od polaganja kamena temeljca za katedralu sv. Jakova, Šibenik obilježava i 110. godišnjicu rođenja tog velikog šibenskog kipara.

 

Tom prigodom, Muzej grada Šibenika organizira izložbu 'Grga Antunac - umjetnik i kipar'. Izložba sadržava umjetnikove radove iz fundusa Galerijske zbirke Muzeja te će biti postavljena u Izložbenom prostoru Muzeja - ulaz s obale. 

 

Izložba u čast velikog umjetnika bit će otvorena 14. travnja s početkom u 20 sati, a moći će se pogledati do 31. svibnja. 

Iz kategorije: Volim Šibenik