Datum objave: 13. Veljača 2018

Jedno je sigurno, nekada je Šibenik živio za svoje karnevale

Diana Ferić
Diana Ferić


Maškare se u Šibeniku godinama održavaju više zbog tradicije bez pravih meštara od karnevalske fešte i bez osjećaja da za to živi cijeli grad iako se, istina, u njih uključuju i vrtići, škole udruge. Karnevalske povorke budu zanimljive, ali bez posebnih atrakcija.
Nekada je bilo drukčije. Ističemo primjer maškara iz 1928. godine koje su organizirali veliki meštri karnevala - trgovac, javnog i kulturnog djelatnika, skrbnika o gradskim perivojima i jedan od osnivača kupališta „Jadrija“ Ante Frue i šibenski slikar i karikaturist Zvonko Rakamarića. Taj je karneval tada dobio epitet najboljeg u Dalmaciji. Kako je izgledao možemo vidjeti zahvaljujući autentičnim fotografijama koje je sačuvala zagrebačka Šibenčanka Vjera Rudnički Šarac. Uz njih dvojicu organizator je bi i Veslački klub Krka.

 

Kako su izvijestile splitske dnevne novine „Novo doba“, znalo se da uprava i veslači „Krke“ nešto spremaju, štoviše znalo se da pripremaju nešto izvanredno „ali da će to biti u onakovom stilu i od onakvog efekta, nije nitko očekivao“. Šibenski karneval 1928. godine imao je golemi odjek u cijeloj Dalmaciji pa su se već iduće 1929. godine dalmatinski gradovi počeli natjecati tko može organizirati veće i bolje maškare od Šibenčana i tko će nadmašiti Šibenik, ali nisu uspjeli jer je Šibenik i 1929. godine usprkos nezapamćeno jakoj zimi imao najbolji i najveći karneval u cijeloj Dalmaciji.

Evo kako je novinar „Novog doba“ opisao taj do tada nezapamćeni, a od tada trajno zapamćeni šibenski karneval:

„Sav Šibenik bio je na nogama i samo se policiji mora zahvaliti što je očuvan red i nije došlo do gužve. Poljana, obala državna cesta sve do sv. Križa bila je prekrita masom svijeta koja se divila veličanstvenom prizoru krabuljnog korsa Pomorskog sportskog kluba „Krka“. S izvjesnim zakašnjenjem krabuljno korso je krenulo, a predvodio ga je crni konjanik za kojim su išli Fausti, anđelčići, krampusi pa oveća grupa konjanika u raznim staromodnim kostimima. Pierotti, beudini sa svojim Maharadžom, za njima cirkusanti, pa kočije s raznim egzotičnim figurama, a iza njih automobili s dvije grupe djece u frakovima i s cilindrima na glavama, bili su tu i Pat i Patachon i još puno toga, a sred mase nadrealno je plovila ogromna lađa koja je izazivala pravo divljenje.

 

Lađa je bila duga 16 metara, a izrađena je vjerno do najsitnijih detalja. Na njoj su bili komandant, časnici pa kormilar i sva ostala mornarska trupa, zanimljivi kuhar, konobari i brodski pikolo, a između njih muzikanti i putnici – lordovi sa svojim damama. Lađa je bila slika i prilika potpuno luksuznog transatlantika. Masa Šibenčana oduševljeno je pozdravljala čudesni „Krkin“ krabuljni korso pripremljen s mnogo volje, mara i mašte. Nakon krabuljnog korsa , prvorazredne karnevalske priredbe, uslijedio je najzabavniji i najveseliji ples. Uspjeh je bio ogroman iako je maškaranih plesača u svjetski aranžiranoj dvorani hotela „Krka“ bilo toliko da se nitko nije mogao ni micati od opće stiske. Uprava i veslači „Krke“ mogu biti i više nego zadovoljni onim što su postigli. Tako nešto može upriličiti samo sportski klub čiji članovi vrijedno rade na njegovom prestižu i napretku na što su im Šibenčani uzvratili simpatijama i pokazali im koliko ugled uživaju među građanstvom.“
 

Iz kategorije: Volim Šibenik