Datum objave: 22. Studeni 2018

Slučaj koji ohrabruje: Šibenčanka Ljeposava Baranović je s 93 godine pobijedila karcinom dojke

Diana Ferić
Diana Ferić

Ljeposava Baranović , Šibenčanka, porijeklom s Krka, koja je prije nekoliko dana proslavila 93 godine medicinski je fenomen jer joj je u srpnju 2017. godine, kada je imala skoro 92 godine, dijagnosticiran teški oblik karcinoma dojke od kojeg je u nešto više od godinu dana izliječen. Njezina priča daje nadu svima koji se nađu u takvoj situaciji da ne treba odustajati i da treba vjerovati u izlječenje ma koliko godina imali i ma kako težak oblik karcinom dobili.

 

 

Za sretan ishod u njezinom slučaju zaslužni su njezina obitelj na čelu s kćeri Gordanom koja nije digla ruke od nje kada joj je dijagnosticirana ta teška bolest u visokoj starosnoj dobi, dr.sc. Filip Grubišić-Čabo i njegova liječnička ekipa sa šibenske Onkologije koji nisu imali predrasuda zbog njezinih godina i napravili su sve što je bilo moguće kako bi je izliječili, Povjerenstvo HZZO –a koje je pristalo na to da se snose troškovi terapije i na kraju osoblje Doma za stare i nemoćne Korel u Tribunju koji je Ljeposavu primio u tako teškom stanju i čija je liječnica Jadranka Giljanović dvaput dnevno dolazila previjati joj rane. Nitko se, dakle, nije poveo za mišlju, što bi se moglo očekivati, da je gospođa Ljeposava prestara i da se s njom nema smisla „bakćati“.

 

„Ne možete vjerovati kako je to izgledalo kada joj je bolest buknula. Po prsima su joj se pojavila grozne rane, koje su se širile prema leđima. Nismo imali pojma o čemu je riječ. Nikada nije bila bolesna. Šećer, tlak i kolesterol su joj kao kod djeteta. Kad smo je doveli na Hitni prijem i kada smo čuli o čemu je riječ nismo mogli vjerovati. U početku se spominjala operacija, ali ja sam rekla da to u njezinim godinama neću dopustiti. Ipak situacija ej bila grozna. Mislili smo da je to njezin kraj. Budući da smo tada bile u Primoštenu zamolila sam dr. Bolanču, poznatog zagrebačkog onkologa koji je bio na odmoru da je pogleda i predloži mi što napraviti. On mi je kazao da se javimo dr. Čabi šefu šibenske Onkologiju i da će on sigurno napraviti najviše što se može. Tako je i bilo. Doktor i njegovo medicinsko osoblje su od početka bili krasni i nisu prišli ovom slučaju s predrasudama zbog visokih godina moje mame. Doktor Čabo je predložio terapiju s takozvanim pametnim lijekom Herceptinom i kemoterapiju. Pristali smo. Mami nismo u početku rekli o čemu je riječ jer bilo mi je jako teško. Gledala sam je danima na balkonu našeg stana u Primoštenu kako je utučena, kako je zamišljena pa joj nismo imali srca reći što joj je , ali je do kraja liječenja shvatila. Ona je inače jedna iznimna osoba. Dok se nije razboljela ona i ja smo stalno izlazile, odlazile na koncerte, druženja, kao prijateljice“, iskreno nam je ispričala kći Gordana koja se obratila medijima kako bi i na taj način, javno, izrazila zahvalnost dr. Čabi i njegovoj ekipi, ali i unijela tračak nade u živote oboljelih od karcinoma i članova njihovih obitelji i poručila im da nikada ne treba odustajati!

 

 

Dr. sc. Filip Grubišić Čabo ističe kako nije rijetkost da se takav oblik karcinoma od kojeg je oboljela Ljeposava Baranović javi kod starijih osoba, ali je ona sigurno najstarija pacijentica na njegovom odjelu koja je pobijedila karcinom: „Pravila nema jer svaki organizam je poseban i nikad ne znate kako će reagirati i što će se događati. U slučaju gospođe Baranović karcinom se u početku pokazivao kao metastatski i nije bilo moguće lokalno liječenje kao što je operacija već samo agresivnije liječene kao što je kemoterapija i taj takozvani pametni lijek. Morali smo dobro odvagnuti odvagati koju terapiju dati. Kod nje smo bili prisiljeni uključiti agresivnije liječenje. Ona je to srećom dobro podnijela i izliječena je. U početku smo kombinirali taj pametni lijek Herceptin i kemoterapiju, a sada prima svaka tri tjedna injekciju Herceptina .

 

 

Dr. sc. Grubišić - Čabo objašnjava i kako se u onkologiji , bez obzira na dob pacijenata, uvijek važe između koristi i mogućih šteta terapije i priznaje da je u godinama u kojima je gospođa Baranović kemoterapija veliki rizik te da slučajeva u kojima se pacijent u tim godinama izliječio nema puno niti u literaturi.

Osoblje šibenske Onkologije oduševljeno je svojom najstarijom pacijenticom.“Ona je jedna divna osoba, dama. Surađivala je s nama od prvog dana, nikada nije grintala. Imala je sreću što je dobro podnosila terapiju. Drago nam je što je doživjela tako visoku starost. Ona je sigurno naša najstarija pacijentica koja je uspjela pobijediti karcinom“, priznala nam je Ranka Božikov, glavna sestra na Onkologiji.

Kada joj je dijagnosticiran teški karcinom dojki , s tim da je prije nekoliko godina oboljela i od Parkinsonove bolesti. Dr. sc. Grubišić – Čabo je predložio obitelji svoje pacijentice da ju smjeste u dom jer je bio svjestan da neće moći samo o njoj brinuti. Odabrali su Dom za stare i nemoćne u Tribunju koji ima i svog liječnika, specijalistu obiteljske medicine, dr. Jadranku Giljanović koja je pristala svakodnevno dolaziti u Dom i previjati rane gospođe Baranović. Danas tim ranama nema ni traga. Osoblje tog doma, kako nam je potvrdila vlasnica Lolita Koren, redovno dovozi i dovozi Ljeposavu na terapiju na odjel Onkologije.

 

„ Drago nam je da je sve dobro prošlo. U početku je stanje bilo teško, ali mi smo je pristali primiti jer je naša liječnica kazala da se s tim može nositi. Gospođa Ljeposava je inače bistra uma. Svakog jutra čita sve dnevne novine i rješava križaljke i s njom se gušt družiti “, ispričala nam je Lolita Koren.
Gospođa Ljeposava lošije čuje pa s njom nismo uspjeli puno razgovarati. Rekla nam je kako je duboku starost doživjela jer je u životu u svemu bila umjerena od jela i pića do oblačenja i luksuza, ali i u sebi nosi dobre gene.

 

 

Ona je najmlađe, sedmo dijete u obitelji. Porijeklom su iz Baške na otoku Krku. Otac je bio lučki kapetan pa mu je svako dijete rođeno u drugom gradu, ovisno o tomu gdje je službovao. Ljeposava je rođena u Biogradu. U Šibenik se udala. Suprug joj je bio šef zemljišnog ureda u Šibeniku, a ona je do rođenja svoje prve kćeri Majde radila kao daktilografkinja u šibenskoj bolnici. Uvijek je bila otvorena prema životu i uživala je u mnogim sitnim stvarima, ali je i stalno bila sklona čitanju i prihvaćanju novih znanja.

Priča o uspješnom izlječenju starice Ljeposave Baranović na šibenskoj Onkologiji svraća pozornost javnosti i na taj, jedna od mlađih odjela šibenske bolnice koji je Šibenik dobio mnogo kasnije do susjednih gradova. Ustrojen je prije 13 godina i danas funkcionira kao dnevna bolnica. Dobro je, kako kaže njegov šef opremljen i kadrovski ekipiran, a odlično surađuju s KBC-om Split.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik