Datum objave: 31. Siječanj 2019

Šibenčanin usred New Yorka otvorio izložbi slika posvećenu japanskoj planini Fuji

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznati hrvatski arhitekt, dizajner i slikar koji je rođen u Oklaju, ali je odrastao u Šibeniku do odlaska na fakultet, 86 -godišnji Aleksandar Ljahnicky otvorilo je izložbu svojih slika  u kulturnom centru Tenri u New Yorku u kojem već godina živi. Izložba nosi naziv "Fuji" jer je inspirirana japanskom planinom Fuji čije ime znači vječni život, a zbog svoje slikovitosti je jedan od najprepoznatljivijih simbola Japana.

"Prvi put sam se susreo s tom planinom kada sam sa svojom kćeri Andreom 1994. godine bio u Japanu kako bi preuzeo nagradu za urbanu skulpturu u Nagoyi. Dok sam šetao ulicama Tokija ukazalo mi se nešto mistično u daljini. Bila je to planina Fuji koja me je osvojila", kaže Ljahnicky koji je za svakog boravka u Japanu fotografira tu planinu i potom slikao male slike koje nije imao namjeri nigdje pokazati.

Potom ne napravio nekoliko ciklusa posvećenih toj planini koja nije samo hladna i mirna već je i istodobno u vulkan koji je posljednji put eruptirao 1707 godine. Ljahnicky je doživljavao kao Boga, a poznato je da je Fuji je također i sveta planina izvorne japanske religije šintoizma. Među Japancima postoji osjećaj osobne identifikacije s planinom, te stoga mnogobrojni Japanci u ljetnim mjesecima hodočaste do svetišta na vrh vulkana.

Aleksandar Ljahnicky do sada je New Yorku i Hrvatskoj imao 10 samostalnih izložbi, od toga jednu u Šibeniku,a poznat je kao dizajner brojih nacionalnih paviljona diljem svijeta. 

Iz kategorije: Volim Šibenik