Datum objave: 22. Veljača 2019

Šibenčani su prije 50 godina predviđali da će Šibenik u 2000. imati 100 000 stanovnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik će do 2000. godine biti grad sa 100 000 stanovnika poželjan za život. Nezaposlenih neće biti, a u Šibenik će se mnogi doseljavati zbog sigurnog zaposlenja i ugodnog života. To su Šibenčani koji su bili anketirani pedesetih godina prošlog stoljeća razmišljali o Šibeniku na početku 21. stoljeća, dakle o vremenu u kojem mi danas živimmo, prenosimo iz novog broja časopisa "Volim Šibenik".


Kakva će biti budućnost? To pitanje je 1958. godine pokrenulo pravu lavinu nagađanja i natjecanja u odgonetanju tajni budućnosti. O budućnosti se počelo raspravljati širom tadašnje Jugoslavije, a diskusija se rasplamsala i u Šibeniku i to ne samo ispred kavane "Medulić". U nju su se uključili mnogi obični Šibenčani, ali i šibenski intelektualci, pravnici, liječnici, inženjeri i profesori. Može se reći da su te 1958. godine na krilima mašte, koja je poletjela s piste tadašnjeg znanja, Šibenčani odletjeli u daleku budućnost, sve do tada fantastične 2000. godine. U raspravama su Šibenčani koristili zavidno znanje i pokazali da im je logika jača strana, a uvid u tada aktualna znanstvena i tehnološka postignuća iznenađujuće dobar. Evo putopisa sa šibenskog putovanja u budućnost:

Evo samo djela njihovih razmišljanja:


Šibenik će do 2000. godine postati visoko industrijski grad sa 100 000 stanovnika i jedan od gradova s najboljim životnim standardom u Jugoslaviji zahvaljujući uspješnoj industrijskoj proizvodnji, klimi i prirodnom okruženju.
2. Šibenik će sa Zagrebom, Rijekom i Dubrovnikom biti povezan četverotračnim asfaltnim cestama te brzim vlakovima koji će do tih odredišta stizati za manje od dva sata. Najveći napredak Šibenik će doživjeti u stanogradnji. Nove komforne i udobne kuće i stanovi imat će neovisne besplatne izvore energije zahvaljujući novim metodama pretvaranja sunčevog zračenja u električnu energiju.
3. Jadrija i Martinska postat će vodeći turistički kompleksi sjeverne Dalmacije, a Šibenik će se turistički spojiti s Vodicama s kojima će dijeliti i plažu od Jadrije do Vodica.
Više pročitajte u novom broju časopisa Volim Šibenika na linku: https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no30
 

Iz kategorije: Volim Šibenik