Datum objave: 15. Svibanj 2019

Sudjelujte ovog vikenda u još jednoj akciji "Posadi cvijet, promijeni svije(s)t" na Gorici

Diana Ferić
Diana Ferić

Treću godinu za redom, događanje „Posadi cvijet, probudi svije(s)t!“ održat će se u petak i subotu, 17. i 18. svibnja 2019. godine u šibenskoj staroj gradskoj jezgri, ovog puta na Gorici, na skalama Ulice don Krste Stošića, u galeriji sv.Krševana.

Organizatori projekta su Udruga Terra, Turistička agencija „Šibenik Plus“ i Turistička zajednica grada Šibenika.


"Naglasak ovogodišnjeg projekta je na podizanju razine svijesti cijele zajednice o važnosti zelenih površina, okupljanje istomišljenika i volontera koji su se proteklih godina okupili oko cvijeća i bili aktivni u projektu. Preko 90% svjetske populacije pogođeno je posljedicama zagađenog, toksičnog zraka koji ostavlja duboke posljedice na zdravlje ljudi, naročito djece. „Zagađenje utječe na sve nas, ali djeca su najugroženija. Moramo se zapitati što radimo našoj djeci, a odgovor je bojim se, šokantno jasan: zagađujemo njihovu budućnost, a to je vrlo zabrinjavajuće za sve nas“, citiraju organizatori Dr. Maria Nierau, direktoricu za javno zdravstvo i okoliš Svjetske Zdravstvene Organizacije)

Niti jedna osoba, grupa, grad, zemlja ili regija ne mogu sami riješiti problem. Potrebne su nam snažne obveze i akcije svih nas. Na koristan i jednostavan način, možemo pridonijeti, ne samo poboljšanju kvalitete zraka, već i
1. smanjiti rizik od respiratornih oboljenja;
2. učiti djecu ( i odrasle) empatiji I suosjećanju putem brige o biljkama;
3. poboljšati opću dobrobit i produktivnost;
4. povećati razinu svijesti lokalne zajednice o važnosti zaštite okoliše I smanjenja zagađenja.

"Zato smo za temu ovogodišnjeg događanja odabrali urbano vrtlarstvo. Urbano Vrtlarenje nije samo trenutni trend, već stvarna mogućnost transformacije Šibenika u moderan i osvješten europski grad uređenih zelenih površina. Zapuštene i neuređene zelene površine u kvartovima i stara gradska jezgra, idealne su lokacije za urbano vrtlarenje. One su naša prilika"; ističu organizatori.

Djecu šibenskih vrtića i škola u staroj gradskoj jezgri i njenoj blizini okupit ćemo ove godine u petak, 17.svibnja od 9.30 i i zajedno će proći radionicu sadnje cvijeća i brige o cvijeću uz „Zelenu brigadu“, aktivne volontere.

U petak ujutro od 9.30 bit će organizirana sadnja biljaka na Gorici, na skalama (ulica don Krste Stošića) pored Galerije sv.Krševana.

Istog dana u 18.30 u Galeriji sv.Krševana bit će održano predavanje „Urbano vrtlarenje“, Vice Krnčevića, dipl. ing. agr., a u subotu „Potencijali zelene infrastrukture u mediteranskom gradu“, Roberta Škugor,a mag. ing. arch.
18.05.2019., u subotu, od 9.30 do 13.30, na Gorici bit će održan Sajam cvijeća i umjetnosti inspirirane cvijećem
Uz glazbu, slikarske radionice za djecu i odrasle i ponudu izlagača, imate priliku kupiti cvijeće I lončanice po sajamskim cijenama, odmah ga posaditi uz pomoć naših volontera i odnijeti kući, poručuju organizatori.
Kako bismo smanjili plastiku među cvijećem, ove godine imamo posebnu akciju tijekom sajma “Izbaci uljeza”. Za tri plastične lončanice koje donesete od kuće, poklanjamo jednu od terakote. AJMO SADIT, ŠIBENČANI !!!

 


 

Iz kategorije: Volim Šibenik