Datum objave: 28. Lipanj 2019

Izašao novi broj časopisa "Volim Šibenik" s otkrićima i pričama - šibenski Romeo i Julija, mali od pešakrije ...

Diana Ferić
Diana Ferić

Izašao je novi broj časopisa "Volim Šibenik" s gomilom fantastičnih šibenskih priča za šibenikoljupce i sve one koji guštaju u dobrom štivu. Novi broj, kao i svi dosadašnji, pun je priča o Šibeniku i Šibenčanima, šibenskoj ćudi i šibenskom geniju, šibenskoj prošlosti i budućnosti koje ne možete naći nigdje drugdje. Možete ga preuzeti na ovom linku:https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no33

 

OTKRIĆE
DARKO GULIN:
Moderni turizam u Dalmaciji počeo je u Šibeniku i Skradinu 29. lipnja 1884. godine kada je prvi kruzer austrijskog Lloyda iz Trsta doveo putnike koji putuju iz znatiželje i zadovoljstva na velebnu feštu sv. Petra i Pavla u Šibeniku, a zatim im organizirao izlet do Skradina i Skradinskog buka.

 

 

INTERVJU
PROF. DR. SC. GOJKO NIKOLIĆ
Doajen robotike
Neki smatraju da će razvoj umjetne inteligencije značiti kraj ljudskog roda dok drugi vjeruju da umjetna inteligencija nikad neće dosegnuti razinu ljudskog mozga, ali još ne znamo kako se stvara mišljenje,svijest, osjećaji, intuicija i ostale umne sposobnosti, pa ostaje golemo područje koje se ne da pokriti informatikom koja oponaša ljudski mozak.

 

GASTRO BAŠTINA
Kako je nesretni kogo Milan Soldo, rodom iz Muća 1917. godine slavnom admiralu Zacchariji sretno skuhao šibenski rižot od brudeta bez ribe

IN MEMORIAM
Doris Day ( 1922. - 2109.)
Slavnu hollywoodsku divu Doris Day, sa Šibenikom povezuje Šibenčanin Carlo Mattiazzi, proslavljeni mađioničar, plesač, koreograf i tvorac magičnih robotiziranih lutaka.

 

 

NTIMNA POVIJEST
Romeo i Julija iz Boraje
Zvali su ih Romeo i Julija, ali Grga Jazgon i Matija Vranić to nisu bili. Njihova je tragična priča posve suprotna od Shakespeareove.

 

NAŠA PRIČA
Mali od Peškarije
Tko su i što su bili Parada Smrti, Oficiruša, Branka zvana Hajdi, Toska, Ruža i Nada Bura, Mate Ćore Migalo Šumsko Rigalo, Marija Po Glave, Ciklon, braća Tuljani, Joja, Laura, Teta Roka Ćorićka, Čaruga i drugi šibenski originali s rive, Doca i Peškarije?

 

Iz kategorije: Volim Šibenik