Datum objave: 12. Kolovoz 2019

Inspirativna priča o životu Dade Topića koji je počeo privređivati već s 10 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Kralj bluesa, soula i rocka, u Hrvatskoj Dado Topić, miješane krvi Zagore i Zagorja, započeo je život pod planinom Prominom u čijim se njedrima ugasio život njegovog djeda Ive Ivuške Topića, predradnika u rudniku lignita koji je volio zemlju, lozu i maslinu pa je kada bi nešto uštedio, kupovao livade i oranice u Otavicama, u podnožju brežuljka na kojem je kipar Ivan Meštrović izgradio crkvu Presvetog Otkupitelja s obiteljskom grobnicom u kojoj je i sam sahranjen. O svom životu i karijeri priča u novom broju internetskog časopisa Volim Šibenika iznoseći niz do sada nepoznatih detalja, a priča bi mogla biti i vrlo inspirativna mladih generacijama koje većinu stvari u životu dobivaju na pladnju, a on se za sve itekako morao pomučiti pa je tako počeo zarađivati već s 10 godina.

 

"Siromaštvo je brata i mene natjeralo da moramo raditi i zarađivati već u najranijem djetinjstvu. Posao sam počeo tražiti kao dječarac od 10 godina, a do dvanaeste sam već imao bogato radno iskustvo. Prvi posao kojeg sam dobio bio je istovar šećera iz kamiona u one male vagone uskotračnog vlaka Gutman koji je prometovao na pruzi Osijek - Valpovo - Belišće. Tim sam vlakom prvi putovao u svijet, čak do Belišća. Iako još dijete bio sam dobar radnik pa je za mene bilo posla u šećerani svake jeseni kada je bila kampanja vađenja repe. Šećerana je za vrijeme kampanje radila neprekidno 24 sata što je meni odgovaralo. Morao sam ići u školu pa sam radio noćnu smjenu od 10 sati navečer do 6 sati ujutro idućeg dana. Tamo u šećerani, oprao bih se uredio i išao u školu. Istovarivao sam ugljen, radio sam kao fizički radnik u Šećerani, u tvornici keksa Sloboda, na željezničkom kolodvoru. Davali su mi posla iako sam bio mali. Nećkali su se ali kada sam objasnio da je moja obitelj siromašna, da želim pomoći mami i tati, dali su mi da radim. Kasnije su vidjeli, gle ovaj mali voli raditi... pa je išlo lakše. Čak su me zvali kada bilo posla, a nisu imali dosta radne snage.
Morao sam raditi i zbog nevolja moga oca. On je imao silnu želju otići u Australiju jer je čuo da tamo vrijedni i radišni ljudi mogu poštenim radom zaraditi za dobar život. Dva je puta pokušao ilegalno bježati iz Jugoslavije, ali su ga oba puta uhvatili. Prvi je puta bio osuđen na devet, a drugi puta na 16 mjeseci zatvora. To je bila velika nevolja za našu obitelj. Brat i ja morali smo još više raditi da bi nadoknadili izgubljene skromne očeve prihode...

 

....Zbog tog mog rada u šećerani i veza s osječkom šećeranom, prva ploča koju je puno godina kasnije snimila grupa Time nije bila LP Time, nego mala ploča s reklamnom pjesmo za sok Frio. Mislim da je to bio prvi glazbeni spot koji je snimljen u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. U Bolu na Zlatnom ratu snimili smo ključne scene. Osjećali smo se kao Beatlesi. Zamisli mi snimamo... kamere... ludilo. Bili smo sretni. Bio je to prvi komercijalni spot koji je snimio neki bend. K tome, iako u biti tek reklama pjesma, pjesma Frio glazbeno bila posve netipična, pravi, čisti, čvrsti poletni rock.
Da bi bio veseo i čio treba piti samo Frio.
Ako si tužan, onda za sreću,
ako si sretan za sreću veću
Frio, Frio Frio Time, otkrio je Dado Topić u časopisu "Volim Šibenik",a cijeli tekst možete pročitati na https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no34
 

Iz kategorije: Volim Šibenik