Datum objave: 27. Kolovoz 2019

Crtice iz povijesti:Zamjena žena na šibenski način koja je dospjela i u crnu kroniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Mijenjam ženu godinama je bila vrlo gledana emisija na RTL -u, svojevrstan reality show no decenijama prije toga u Šibeniku se dogodila vrlo zanimljiva stvarna zamjena žena koja je dospjela i u crnu kroniku.

 

Mate. M. i Jakov B. obojica iz Grebaštice trajno nastanjena u Šibeniku pod razmjerno razumljivim, ali ne baš odobrivim okolnostima zamijenili su međusobno svoje žene. Zamjenu su uvjetovale, ali ne sasma i opravdale, ratne okolnosti. Mate je 1914. godine morao u vojsku. Otišao je u rat, a u kući je ostavio svoju zakonitu ženu Jurku i troje njihove zakonite nejake djece. Rat se odužio, a Jurki je bilo dosadno i dugočasno biti bez muža pa se zaljubila u Jakova. Jakov je također imao zakonitu ženu Šimicu, ali mu je Jurka bila nekako draža i slađa pa je s njom stupio u vanbračni život. Neki su skloni reći da su živjeli u konkubinatu, ali to vrijedi za nevjenčane parove, a njih dvoje su oboje bili u zakonitom braku. Doduše ne jedno s drugim, ali svatko u svom pa konkubinat kao kvalifikacije stanja njihovog slučaja nije razlžan.

 

Jakov i Jurka živjeli su zajedno u ljubavnoj slasti ne držeći uopće do onoga što se o njima govori i kako se na njih gleda. Ali sladost im ne potraja jer ubrzo i Jakov dobije poziv za vojsku i ode u rat. Na odlasku oprostio se od Jurke, a zakonite žene Šimice nije se ni sjetio.
Sretno je bilo obojici. I Mate i Jakov vratiše se iz rata živi i zdravi. Prvi se vratio Jakov i odmah otišao k Jurki. Nastavili su sretni i zadovoljni živjeti u svojoj prekobračnoj vezi. Šimica, žena Jakov, tužna, nesretna i posve siromašna morala se na svoju i njihovu sramotu vratiti roditeljima.

 

Poslije nekog vremena vrati se i Mate koji je zapeo u ratnom zarobljeništvu i Italiji. Kada su ga oslobodili, eto ti njega ravno kući. A u kući nema Jurke. Dočekala ga samo zapuštena, gola, bosa i gladna njegova djeca. Sav očajan, nošen žarkim bijesom krene da se osveti Juri i kazni Jurku odlučan da je sebi povrati. Ali Jure i Jurka čuvši da Mate dolazi mudro su mu se skloniti s puta, pa ih on ne nađe tamo gdje je mislio da će se naći. Zato Mate osvetu usmjeri na Jurinu ženu Šimicu. Ugrabi je od njenih roditelja i odvede je kući u zatočeništvo.

 

Što se dalje događalo u ovoj istinitoj priči koja ima sretan kraj pročitajte na https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no34
 

Iz kategorije: Volim Šibenik