Datum objave: 02. Travanj 2020

10 GODINA VOLIM ŠIBENIK / Intimna povijest Šibenika: Siks e pil ili kakve je draži za uspješno osvajanje muškaraca trebala imati Šibenčanka prije 87 godina?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dražesna Šibenčanka počinje svoju karijeru sa šesnaest godina kada za uspješno osvajanje muškarca treba imati:

-80 posto ljepote

-20 posto duhovnog koketiranja

-0 posto mudrosti i nježnost (to njoj uopće ne treba)

Tridesetih godina 20. stoljeća u svijetu pa i u Šibeniku postao je moderan engleski izraz sexappeal. Popularnim je postao pod utjecajem sve naglašenijeg isticanja spolnosti, ženskih draži i ljepote u tadašnjim igranim filmovima. Prve filmske dive koje su igrale na kartu ljepote i erotske privlačnosti Hedy Lamarr, Pola Negri, Diana Dors, JoanCrawford, Carole Lombard, Myra Loy, Rita Hayworth, Marlene Dietrich te plesačica Josephine Baker, bile su, zahvaljujući filmu i ažurnom repertoaru šibenskih kina, itekako dobro poznate Šibenčanima pa se i izraz sexappeal brzo udomaćio s tim da se izgovarao i pisao siks e pil.

Dakle siks e pil je postao općeprihvaćena mjera za ocjenjivanje koliko su pojedine djevojke i žene atraktivne i privlačne muškarcima, koliko su siks e pilne, odnosno kako se to danas kaže, jesu li i koliko su seksi.

Pet glavnih draži Šibenčanki za uspješno osvajanje muškaraca

Na valu globalnog vala, do tada nezamislivog pojavljivanja oskudno odjevenih pa i potpuno nagih žena u filmovima koji se javno prikazuju, počelo se i sve otvorenije govoriti o spolnosti. Šibenčani u tim trendovima nisu ni malo zaostajali pa se 1933. godine među njima razmahala ozbiljna polemika na temu: Koje psihološke izraze svojih draži i koje sve vrline žena mora da ima da bi osvojila muškarca i izazivala ljubav kod njega. Povod za tu raspravu bile su neke tadašnje francuske raščlambe ženskih draži, a Šibenčani su ih dogradili i protumačili na svoj način. Glavne ženske draži podijelili su u šest kategorija:

-ljepota

-tjelesna koketerija

-duhovna koketerija

-mudrost

-nježnost

-odanost

Međutim, nisu na tome stali nego su statistički precizno izračunali kolike idealne omjere tih kategorija draži žene,prema svojoj životnoj dobi, moraju imati da bi mogle uspješno osvajati muškarce.

OD 16. DO 25. GODINE

Prava dražesna žena počinje svoju karijeru, smatrali su Šibenčani te 1933. godine, sa šesnaest godina. U toj dobi, da bi osvojila muškarca, žena mora imati:

-80 posto ljepota

-20 posto duhovno koketiranje

-0 posto mudrosti i nježnost

Mu­drost i nježnost u toj dobi, zaključili su, ženama još potpuno nedostaju, a tjelesna koketerija im je nepotrebna jer se ona izražava u samoj njihovoj ljepoti. Do ženine 25. godine, smatrali su Šibenčani, utjecaj ljepote se smanjuje, a udio tjelesnog koketiranja povećava za 10 posto.

 -70 posto ljepota

-20 posto duhovno koketiranje

-10 posto tjelesno koketiranje

-0 posto mudrosti i nježnost

Između 16. i 25. godine utjecaju mudrosti na uspješnost u osvajanju muškaraca kod žena nema ni traga, a ni nježnost nema neku osobitu važnost.

OD 30. DO 50. GODINE

Tek oko tridesete godine, izračunali su Šibenčani, počinju se kod žene razvijati nježnost, i prava, ozbiljna nježna odanost, kojom ona želi da osvoji muškarca, ne oslanjajući se toliko na svoju ljepotu i duhovnu i tjelesnu koketeriju. Mudrost je kod žena te dobi, izračunali su, još uvijek odsutna, ili u vrlo malim procentima zastupljena.

-ljepota 20 posto

-tjelesna koketerija 10 posto

-duhovna koketerija 10 posto

-mudrost 0 posto

-nježnost 30 posto

-odanost 30 posto

 OD 50. NAVIŠE

Tek s dubljim zalaženjem u godine kod žene se gube ljepota, duhovna i tjelesna koketerija, a usavršavaju se mudrost i nježnost.

Kad žene zađe u pedesete godine života u uspješnosti osvajanju muškaraca zastupljena je

-ljepota 10 posto,

-tjelesna koketerija 0 posto

-duhovna koketerija 10 posto

-mudrost 20 posto

-nježnost 20 posto

-odanost 40 posto

Žena u toj dobi, smatralo se u Šibeniku, i sama zna da joj glavna draž više ne mogu biti ljepota i tjelesna koketerija pa ih stoga ona sve manje i upotrebljuje, a duhovna koketerija je u nje ipak značajnija nego sama ljepota.

Pomoću duhovne koketerije žena može i u pedesetoj godini osvojiti muškarca koji će prema njoj osjetiti istinsku ljubav.

Glavne ženine osobine poslije pedesete godine života su mudrost i nježnost spojene sa sve većom odanošću i životnim iskustvom. To su oruđa kojima se starija žena bori, ako se još nosi mišlju da zanese i osvoji muškarca. Tim oruđima ona često osvaja i veoma mlad svijet.

EMANCIPIRANE ŠIBENČANKE

Tako glasi 87 godine stara šibenska mudrost o siks e pilu koja je nastajala po šibenskim kavanama i privatnim salonima u raspravama nakon gledanja erotikom nabijenih filmova. Jesu li u definiranju kriterija i statističkim prosudbama sudjelovali samo muškarci ili su im se pridružile i emancipirane Šibenčanke? Sasvim sigurno jesu jer su već tih godina djevojke iz nekih uglednih kuća i mlade gospođe počele javno pušiti, nositi svilene čarape i pojavljivati se na ulici ne samo u suknjama koje su otkrivale gležnjeve, nego i na opće zgražanje, u hlačama.

 

ROĐENDANSKI DAR 

- INTIMNA POVIJEST ŠIBENIKA -

Časopis "Volim Šibenik" kako bi olakšao i barem malo ublažio tegobnu osamicu koju trpe Šibenčani i svi oni koji vole Šibenik zbog pogubne ugroze njihovog zdravlja i života, povodom svog 10. rođendana koji ne može proslaviti na ljepši način, daruje svojim čitateljima obilje zanimljivog, poučnog i napetog štiva iz svoje riznice.

Rođendansku čitaonicu otvara serijom istinitih događaja, veselih i tužnih priča o ljubavi, strasti, mržnji, vjeri i nevjeri, ljubavnim aferama i bračnim dramama, intimnim tragedijama i tragikomedijama iz prošlosti Šibenika.

Riječ je o plodovima dugogodišnjeg istraživanja intimne povijesti Šibenika, dijela povijesti prvog hrvatskog samorodnog grada, kojom se nitko nije bavio.

Priče koje časopis "Volim Šibenik" prinosi kao rođendanski dar svojim čitateljima, svim Šibenčanima i k tomu svima koji vole Šibenik ili će ga tek zavoljeti, stvarni su događaji rekonstruirani temeljem dokumenata, sudskih spisa, dnevničkih zapisa, novinskih tekstova i neobjavljenih rukopisa. One govore o tome o ljubavi, strasti, mržnji, modi, razmišljanjima o razlikama i jednakostima među spolovima, osvajanju osobnih sloboda i intimnim odnosima.

Prema dostupnim izvorima pokriveno je razdoblje intimne povijesti Šibenika od kraja 18. do sredine 20. stoljeća s naglaskom na posebno zanimljivo te modnim i intimnim događajima posebno bogato razdoblje između dva svjetska rata.

U tekstovima koje "Volim Šibenik" daruje nastojalo se što je moguće više sačuvati izvorni govor kakav je koristio u vrijeme zbivanja koja se u njima opisuju.

Iz kategorije: Volim Šibenik