Datum objave: 28. Studeni 2019

LJEPOTE NP KRKA: Kreće novi ciklus predstavljanje NP Krke, ovog puta na redu je prirodna baština

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što su prošle zime javnosti predstavljene pješačke staze i vidikovci u NP Krja, Javna ustanova NP Krka kreće s predstavljanje prirodne baštine

"S obzirom na raznolikost staništa i veliku bioraznolikost, odnekud smo morali početi pa smo odlučili početi – od početka. Iako se Krka i krajolik uz nju doimaju vječnima, rađanje rijeke i stvaranje krša, oblikovanje zaravni, usijecanje kanjona i izdizanje sedrenih barijera trajalo je eonima ostavivši nam tragove iz kojih danas iščitavamo geološku prošlost toga prostora"; kaže ravnateljica JU NP Krka Nella Slavica.

U ovom ciklusu doznat ćete sve o temeljnom fenomenu Nacionalnog parka „Krka“ – sedri. Iako se sedreni slapovi rijeke Krke zbog svoje veličanstvenosti doimaju vječnima, nastajanje sedre, osedravanje, stalan je i dinamičan proces međusobnog djelovanja fizikalno-kemijskih činitelja i živih organizama u vodi. Postanak i razvitak sedrenih barijera oblikovao je današnji izgled riječnoga korita i obilježja živoga svijeta Krke. Zato vas želimo upoznati s čimbenicima koji sudjeluju u stvaranju sedre, kako biste bolje razumjeli i cijenili svu raznolikost biljnog i životinjskog svijeta.

"Ukratko, ljepote koje danas dolaze vidjeti ljudi iz cijeloga svijeta priroda je stvarala milijunima godina, a mi ćemo pokušati zagrepsti u slojeve stijena kako bismo vam na zanimljiv i edukativan način prikazali našu zajedničku prošlost. Krećemo… sutra!", poručuju iz JU NP Krka.

Iz kategorije: Zavičajni putopis