Datum objave: 11. Veljača 2016

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH iz Knina:Pokrenite se i ispunite očekivanja preživjelih hrvatskih branitelja

Šibenik News
Šibenik News

Tomislav Čolak, u ime radnog predsjedništva koordinacije braniteljskih udruga kraljevskog grada Knina, uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH, Tihomiru Oreškoviću koje prenosimo u cjelosti.

 

''Obraćamo Vam se ovim otvorenim pismom kako bi Vas potaknuli da što brže riješite pitanje čelnog čovjeka Ministarstva hrvatskih branitelja. Proteklo je već dva tjedna kako Ministarstvo nema ministra, tri tjedna od kako je ministar imenovan ali praktički nije preuzeo dužnost, te više od tri mjeseca od parlamentarnih izbora od kada nemamo ministra hrvatskih branitelja s punim legitimitetom za obavljanje te časne dužnosti.


Već ste se nekoliko puta u svom mandatu javno zahvalili hrvatskim braniteljima koji su nas oslobodili i što se tiče Ministarstva hrvatskih branitelja rekli da se za Vas radi o jako bitnom resoru .
Ako je to tako kako ste rekli onda od Vas tražimo da odmah predložite Hrvatskom saboru svog kandidata za mjesto ministra hrvatskih branitelja, jer hrvatski branitelji nemaju više vremena za čekanje. Bili smo nezadovoljni četverogodišnjim radom prošlog ministra hrvatskih branitelja i očekivali smo od nove Vlade RH da na to mjesto postavi pravog čovjeka koji će se posvetiti rješavanju problema i statusa hrvatskih branitelja u Republici Hrvatskoj.


Podsjećamo Vas, gospodine, predsjedniče Vlade RH, da je Ministarstvo hrvatskih branitelja utemeljeno Odlukom Vlade RH 1997. g. kao rezultat uviđanja dugoročnih posljedica koje je hrvatski domovinski rat ostavio ne samo na izravne sudionike ( hrvatske branitelje ) već i u širokim slojevima civilnog pučanstva.
Danas, početkom 2016. godine od oko preko pola milijuna hrvatskih branitelja koji su branili Republiku Hrvatsku, živih je još oko 450.000, od čega 52.000 ratnih vojnih invalida, 30.000 prijavljenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, nepoznat broj ( od više tisuća ili desetaka tisuća ) koji nisu prijavljeni na HZZ-ou ili su brisani zbog neredovnog prijavljivanja HZZ-ou, nepoznat broj hrvatskih branitelja koji se nalazi u redovno zarađenoj mirovini i nepoznat broj hrvatskih branitelja koji su još zaposleni na skliskom hrvatskom tržištu rada i svakodnevno izloženi mogućnosti otkaza.


Jedino je poznato da je najmanje 8.000 hrvatskih branitelja položilo život za Domovinu, najmanje 40.000 umrlo s prosječno doživljenom životnom dobi 50,9 godina ( najviše od raznih oblika tumora ), od čega se najmanje 2.800 hrvatskih branitelja ubilo.


Poštovani gospodine , predsjedniče Vlade RH, svi ovi porazni podaci o hrvatskim braniteljima, ukazuju nam na važnost postojanja Ministarstva hrvatskih branitelja i posebno važnost da na čelo tog ministarstva što prije dođe osoba takvih kvaliteta koja će biti svjesna problema hrvatskih branitelja i imati svoju viziju rješavanja te problematike, uz Vašu i čitave Vlade svesrdnu pomoć.


Poštovani gospodine, predsjedniče Vlade RH, odmah predložite Hrvatskom saboru svog kandidata za ministra hrvatskih branitelja i pomognite mu u rješavanju problema i statusa hrvatskih branitelja. Vremena za čekanje nemamo, to ste morali uraditi još jučer, jer svaki novi dan za hrvatske branitelje znači novu agoniju u borbi svakodnevnog preživljavanja ( ako je nezaposlen ) ili agoniju životnog preživljavanja ( ako je bolestan ).


Novi ministar hrvatskih branitelja odmah se treba posvetiti problemu zdravlja hrvatskih branitelja i kao svoj prvi potez objaviti cjelovite podatke studije o Pobolu i smrtnosti hrvatskih branitelja ( kako bi im liječnička struka mogla pomoći da ne umiru s prosječno doživljenih 50,9 godina ), zatim se posvetiti rješavanju problema nezaposlenih hrvatskih branitelja koji su najviše od braniteljske populacije egzistencijalno i životno ugroženi, i ne vidjevši izlaz iz svoje teške životne situacije , najčešće pronalaze izlaz u podizanju ruke na sebe ( suicid ).


U rješavanju problema nezaposlenih hrvatskih branitelja novi ministar treba uzeti u obzir i Registar hrvatskih branitelja , koji nije ispunio svoju ulogu, nego je postao uteg hrvatskim braniteljima, pogotovo nezaposlenim hrvatskim braniteljima koji traže posao a izloženi su budućim poslodavcima svojim podacima u Registru koji je svima dostupan.


Nezaposleni hrvatski branitelji, osim prednosti pri zapošljavanju u državnim poduzećima, nemaju nikakve prednosti u zapošljavanju u privatnim poduzećima, a onda im je Registar uteg, jer tko će zaposliti sredovječnog hrvatskog branitelja koji je proveo nekoliko godina na prvoj crti izložen raznim ratnim traumama koje su ostavile traga na njegovom psihičkom i općem zdravlju.


Novi ministar hrvatskih branitelja mora biti svjestan da Hrvatski zavod za zapošljavanje ima oko pedesetak poticajnih mjera za poslodavce ako zaposle pojedine kategorije hrvatskog stanovništva, i da se ni jedna poticajna mjera potpore ne odnosi na zapošljavanje hrvatskog branitelja.


Poštovani gospodine, predsjedniče vlade RH, još jednom Vas pozivamo, u ime hrvatskih branitelja, onih koji su i prema Vašim riječima najzaslužniji za slobodu hrvatskog naroda i za slobodnu i suverenu Republiku Hrvatsku, da odmah Hrvatskom saboru predložite svog kandidata za ministra hrvatskih branitelja, kako bi se novi ministar mogao odmah posvetiti uz Vašu svesrdnu pomoć rješavanju problema i statusa hrvatskih branitelja u Republici Hrvatskoj.


Još jednom ponavljamo, vremena za čekanje nemamo,, ovo smo morali napraviti još jučer.
Svaki novi minut, sat, dan, košta nas zdravlja, agonije, i smrti hrvatskog branitelja.
Pokrenite se, predsjedniče Vlade RH, i ispunite očekivanja preživjelih hrvatskih branitelja, najzaslužnijih što ste na funkciji koju obavljate. Ispunite naša očekivanja !


Jer da smo mi tako oklijevali u hrvatskom Domovinskom ratu, nikada ne bismo obranili Domovinu i stvorili samostalnu,slobodnu i suverenu Republiku Hrvatsku.''
  

Iz kategorije: Županija info