Datum objave: 23. Lipanj 2016

Vrtim Zdravi Film: Najveći pomak ostvarili učenici Osnovne škole Čista Velika

Šibenik News
Šibenik News

U petoj sezoni edukativnog projekta Vrtim Zdravi Film sudjelovalo je više od 4.200 učenika sedmih razreda iz cijele Hrvatske, od kojih je njih više od 1.100 bilo iz Istre, Kvarnera i Dalmacije. Istraživanje koje je u sklopu projekta proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokazalo je da su najveći pomak u znanju na nacionalnoj razini ostvarili učenici Osnovne škole Čista Velika. Oni su za čak 44,10% unaprijedili svoje znanje o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti te su za navedeni uspjeh i nagrađeni.


Vrtim Zdravi Film projekt je kojeg zajedno provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé, a namijenjen je učenicima sedmih razreda diljem Hrvatske. Glavni cilj projekta je edukacija sedmaša o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te stvaranje zdravih navika, a koje su ključne za prevenciju najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.


- Djeca i odrasli danas znatno više sjede i manje se kreću, što dugoročno može imati niz negativnih posljedica na njihovo zdravlje. Tjelesna aktivnost iznimno je važna za djecu i adolescente jer pomaže u razvoju lokomotornog sustava, srčano-žilnog i dišnog sustava, za jačanje imuniteta te prevenciju pretilosti. Osim toga, kada vježbamo u tijelu se oslobađa 'hormon sreće', Dodatno, bavljenje sportom je važno jer se kroz pobjede i poraze razvija osobnost, jača samopouzdanje i smanjuje strah - poručila je dr. sc. Dijana Mayer, dr. med., spec. epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


U ovoj sezoni projekta Vrtim Zdravi Film sudjelovalo je ukupno 89 osnovnih škola diljem Hrvatske. Učenici su kroz četiri školska sata dobili osnovna znanja o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, tijelu i hrani te savjete kako praktično primijeniti stečena znanja. Učenici su na razini Hrvatske unaprijedili svoje znanje o pravilnoj prehrani za ukupno 13,35%.
Projekt su prepoznali i naši brojni sportaši koji su se kao ambasadori uključili u promicanje važnosti pravilne prehrane i redovite tjelovježbe među osnovnoškolcima.

 

Jedna od njih je i naša poznata bivša skijašica Nika Fleiss koja je poručila:

 

- Kao bivša sportašica prepoznala sam važnost ovog projekta i poruku koju nosi. Zdravo se hraniti i redovito kretati osnove su zdravlja, a najbolje mjesto za prenijeti te poruke su škole jer u njima djeca provode većinu svog vremena. Posebnost ovog projekta jest u tome što okuplja stručnjake iz različitih područja koji pripremaju i provode projekt te ambasadore čija je uloga da o napisanom svjedoče svojim iskustvom. Tako struka i ambasadori već pet godina uspješno osvještavaju najmlađe te njihove roditelje i učitelje. Ja sa sigurnošću tvrdim da nema većeg bogatstva nego biti zdrav i upravo zato sam odlučila podržati Vrtim Zdravi Film, nastojeći ga i sama svakodnevno živjeti.


Ovaj projekt isključuje bilo kakvu promociju proizvoda te je, promatrano na uzorku, najopsežniji takve vrste u regiji. Važnost projekta Vrtim Zdravi Film prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.  

Iz kategorije: Županija info