Sidebar Menu

Datum objave: 06. Ožujak 2017

Vodice domaćin predavanja o smokvi - sveprisutnoj, a zapostavljenoj poljoprivrednoj kulturi

Šibenik News
Šibenik News

U Vodicama je održana radionica na temu Uzgoj i ekonomska isplativost poljoprivredne kulture – smokva koju je održao dr.sc. Željko Prgomet. Ispred 38 zainteresiranih polaznika govorio je o uzgoju smokve, sortama, ekonomskoj isplativosti i proizvodima od smokve.

 

- Iz svega se moglo zaključiti da su naše tlo i klima izuzetno pogodni za uzgoj ove nepravedno zapostavljene poljoprivredne kulture čiji su plodovi traženi i postižu visoke cijene ako se vodi računa o inovativnosti, kvaliteti i izgledu proizvoda - obavještavaju iz gradske uprave u Vodicama.


Uzgoj smokve traži primjenu agrotehničkih mjera i sredstava kao i određena znanja vezana za uzgoj i preradu. Ali, ako se o tome povede računa, obitelj može lijepo živjeti već od 100 stabala smokava. Kvalitetna smokva i proizvodi od smokve traženi su na razvijenim tržištima gdje će za dobar proizvod izdvojiti i veća sredstva.

Upravo bogatstvo autohtonih sorti i tradicijskih proizvoda otvara mogućnosti brendiranja i zaštite proizvoda, a time i veću konkurentnost na tim tržištima. Zbog svega, smokva je budućnost poljoprivredne proizvodnje Dalmacije, pa je treba što prije ozbiljno shvatiti kao poljoprivrednu kulturu čiji je potencijal izuzetno velik.

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.