Datum objave: 23. Svibanj 2019

Poduzetnica Ornela Šupe:Nisam stroga šefica,uvažavam radnice i s njima zajedno čistim

Diana Ferić
Diana Ferić

Poučan i motivacijski za sve poduzetnike bio je nastup šibenske poduzetnice, vlasnice servisa za čišćenje i taksi tvrtke "Bubamara" Ornele Šupe koja se predstavila jučer, na 8. meet up -u, u organizaciji Razvojne agencije Šibensko - kninske županije. Ispričala je priču o svojim padovima i usponima, iskreno, bez zadrške, ali i o tomu kako je bez kune kapitala otvorila servis za čišćenje i uspjela te kako uspijeva motivirati svoje radnice da budu lojalne prema tvrtki i odgovorne prema poslu što je dragocjeno iskustvo za svakog tko upravlja ljudskim potencijalima.

Kada je riječ o radnicima njezin recept je to da se ne postavlja kao stroga šefica koja se u izdiže iznad kolektiva i zaposlenike smatra nužnim zlom već im dopušta puno slobode, od toga da biraju koliko će i kada raditi do toga da biraju lokacije na kojima će raditi, ali i to što se ne libi "zasukati rukave" ili kleknuti na pod i čistiti s njima.

 

"Neki mi kažu da sam naivna i da to nije dobar način upravljanja tvrtkom ali ja sam takva i gotovo. Polazim od sebe da se ni meni u svakom trenutku ne da raditi na isti način i biti koncentrirana osam sati. takav odnos prema radnicima se u mom slučaju potvrdio kao dobar jer mi oni uzvraćaju povjerenjem i odgovornošću prema poslu. Ja im znam reći - u ovom smo zajedno i ako zeznete nešto posljedice ćete osjećati vi, ja mogu sutra otvoriti nešto drugo, a vi ostajete bez posla. Od prvog dana slavimo zajedno sve rođendane, Dan zaljubljenih, blagdane tako da mislim da smo stvorili jednu poticajnu radnu atmosferu", objasnila je Ornela Šupe.

Po struci je diplomirana inženjerka prometa, a od prvog dana je "sam svoj majstor". Najprije su suprug i ona imali videoteku, 22. u Šibeniku, ali su, dok je trajalo, bili uspješni. Potom je, kada je rodila dvije curice, radost druženja sa svojom djecom proširila i na druge pa je otvorila igraonicu, ali ubrzo je uvidjela da su troškovi veći od prihoda i morala je odustati. U jednom trenutku, kada je financijski dotakla dno, odlučila je osnovati servisa za čišćenje "Bubamara" i to koristeći poticaj od 26 000 kuna za samozapošljavanje. Krenula je u posao najprije sama, s jednom krpom i kantom, čisteći tuđe stanove, a onda je vrlo brzo zaposlila dvije radnica, također uz poticaje i one su do danas ostale uz nju. Danas ima dvadesetak stalnih radnika, a preko sezone još toliko sezonaca i najmodernije strojeve za čišćenje. Održavaju sve važnije javne zgrade i prostore u Šibeniku, ali i, primjerice, 200 mobilnih kućica u kampu Solaris i za to što naprave dobivaju desetke.

 

"Moram priznati da je moj prvi veliki posao bio priprema tvrđave svetog Mihovila za otvaranje. U to vrijeme u tvrtki nas je bilo samo nekoliko. Nazvao me jedna gospodin, koji je sada poznat u političkom životu Šibenika, jer je on ima jednu tvrtku koja je bila angažirana na tvrđavi i predložio me da prihvatim posao čišćenja. U jednom trenutku sam se prepala tog posla jer sam imala samo nekoliko radnica i niti jedan stroj za čišćenje, ali sam ipak prihvatila i uspjele smo napraviti sve što se od nas tražilo i očekivalo. Koristili smo usisivače naše privatne, iz naših kuća. Kada sam vidjela ta ogromna stakla, te površine koje treba urediti smrznula sam se , ali vjerovala sam da mi to možemo i to smo i dokazale. Nakon toga, istina, nismo odmah dobili posao održavanja čistoće te tvrđave nego jedna druga tvrtka jer je to tako moralo biti, ali nakon tri mjeseca zvali su me s tvrđave i pitali možemo li mi preuzeti taj posao jer s njima nisu bili zadovoljni. Tako smo do danas ostali na tvrđavi", ispričala je Ornela Šupe, potvrđujući da je jedna od razloga njezine uspješnosti i to što se ne boji izazova i što radi "sa srcem".

"Meni ništa nije problem nego izazov i uvjerena sam da ću ga savladati", kaže ona.

U međuvremenu je, budući da ima status profesionalnog vozača, uspjela registrirati i tvrtku za taksi usluge tako da je kao poduzetnica s jedne strane u jednom posve ženskom poslu - čišćenju, a s druge strane u poslu koji je rezerviran za muškarce pa je tako dugo bila jedina taksistica u Dalmaciji.

Ornela Šupe je i aktivna članica Udruženja obrtnika Šibenik, vodstva Sekcije taksi prijevoznika HOK -a i Hrvatske udruge poslovnih žena Krug.

Servis za čišćenje registrirala bez ikakvog materijalnog kapitala jer su, kaže, ona i suprug bili kao "crkveni miševi", ali je imala drugi, isto tako važni kapital, a to je nematerijalni - vještinu, sposobnost, umješnost rada s ljudima, viziju, srčanost da prihvati nepoznato i očito kvalitete vođe. 

 

Objasnila je da je prihvatila poziv razvojne agencije jer je sprema svojim iskustvom i znanjem uvijek pomoći drugima. Među sudionicima tom meet up-a bile su dvije žene koje se spremaju otvoriti servis za čišćenje u Vodicama i priznale su da ih je Ornela dodatno motivirala i nadahnula.

Na tom su poduzetničkom susretu predstavljene i poticajne mjere za samozapošljavanje HZZ -a te kreditne linije koje malim i srednjim poduzetnicima nude HAMAG i HBOR. 

Iz kategorije: Županija info