Datum objave: 30. Svibanj 2019

Šibensko - kninska županija dobila glavnu nagradu za Plan prilagodbe klimatskim promjenama

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninska županija dobila je glavnu nagradu „Mediterranean Climate Change Adaptation Awards“ za izniman doprinos u području prilagodbe klimatskim promjenama za Plan integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije - Obalni plan s naglaskom na klimatske promjene i varijabilnost. Na 4. Europskoj konferenciji o prilagodbi klimatskim promjenama, koja se održava u Portugalu (Lisabon) od 28. do 31. svibnja ove godine uručena je dr. sc. Sanji Slavica Matešić, pročelnici upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalnu djelatnost Šibensko-kninske županije.

 

Konferencija takvog tipa održava se svake druge godine, a ovogodišnja se održava pod sloganom „Radimo zajedno da se pripremimo na promjene“. Cilj održavanja konferencije je osigurati dijalog između različitih aktera iz akademske zajednice, vlade i gospodarstva o višestrukim aspektima prilagodbe klimatskim promjenama; promicati komunikaciju i razmjenu znanja između istraživača, kreatora politike i struke; prezentirati integrirana rješenja i potaknuti nove aktivnosti; podržati stalna nastojanja da se poveća koherentnost i sinergija između istraživanja, politike i prakse smanjenja rizika od katastrofa te raspravljati o ključnim izazovima i rješenjima u gradovima.

 

U okviru Konferencije dodijeljene su i nagrade za Mediteransku prilagodbu klimatskim promjenama. Pročelnici Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove dr. sc. Sanji Slavica Matešić nagradu su uručili Philippe Masset, zamjenik ravnatelja za europske i međunarodne poslove Francuske agencije za upravljanje okolišem i energijom (ADEME) i Arnault Graves , viši savjetnik za klimu tajništva Unije za Mediteran (UfM). U konkurenciji za Glavnu nagradu učestvovalo je 28 kandidata iz 9 zemalja, dok su u užoj konkurenciji svoje projekte prezentirali osim Šibensko-kninske županije Portugal, Maroko, Jordan, Palestina i Libanon.

 

Plan integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije - Obalni plan, u okviru okruglog stola „Relevantnost procesa praćenja i evaluacije kako bi se postigla optimalna rješenja, šest studija slučaja“, prezentirala je pročelnica dr. sc. Sanja Slavica Matešić i Daria Povh Škugor iz Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC).

 

U okviru konferencije dodijeljene su i posebne nagrade u tri kategorije: „Razvoj, infrastruktura i gradnja“, „Ekosustav i prirodni resursi“ i „Metode za dizajniranje i javne politike“. Šibensko-kninska županija dobitnik je i nagrade u kategoriji „Metode za dizajniranje i javne politike“ za izradu Plana integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije - Obalnog plana sa naglaskom na klimatske promjene i varijabilnost.

Obalni plan je plan nove generacije koji na cijelom Mediteranu ima tek nekoliko regija, a prvi je takve vrste u Hrvatskoj.

 

Iz kategorije: Županija info