Head 03
Datum objave: 07. Kolovoz 2019

Studenti 70 prestižnih sveučilišta u svijetu izučavali prirodu u NP Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Studenati prestižnih stranih sveučilišta iz sedamnaest zemalja, njih 300, sudjelovali su tijekom lipnja i srpnja 2019. u programu istraživanja biološke raznolikosti u Nacionalnom parku „Krka“.

Međunarodni kamp je organiziran u suradnji tvrtke BIOTA j.d.o.o. koja djeluje kao gospodarski subjekt Hrvatskog instituta za biološku raznolikost i britanske tvrtke Operation Wallacea Ltd prestižnog Oxfordskog sveučilišta. Opći cilj programa je pružanje studentima s različitih svjetskih sveučilišta i visokih škola mogućnost održavanja prirodoslovne prakse kroz terenski rad. Studenti imaju na raspolaganju znanstveno-istraživačke kampove na petnaest najljepših prirodnih lokaliteta diljem svijeta. U društvu tropskih rajeva kao što su Peru, Honduras, Tajland i drugi, od 2017. se nalazi i Hrvatska.

 

Studenti odabiru znanstveno-istraživačke projekte na kojima žele sudjelovati i dobivaju jedinstvenu priliku sudjelovanja u aktivnom znanstvenom radu uz kvalitetno vodstvo. Nadalje, studenti dobivaju praktično znanje i iskustvo za svoje daljnje karijere u zaštiti prirode, znanstvenici dobivaju mogućnost za financiranje fundamentalnih istraživanja, a NP „Krka“ dobiva precizno i planski prikupljene podatke o cjelokupnosti istraživanih ekosustava. Višegodišnja istraživanja potvrdila su nazočnost visovačke pastrve u toku rijeke Krke a popis vrsta prisutnih u Parku proširen je za dvadesetak pa je primjerice zabilježen prvi nalaz zlatovrane. Također je detektirana iznenađujuće mala populacija vuka, divlje mačke, ilirskog klena i drugih važnih vrsta. Prikupljeni podatci služe JU „NP Krka“ za efikasnije upravljanje parkom. Ove godine je u sklopu kampa održana i akcija prikupljanja i sortiranja otpada na jezeru Brljan.

Republika Hrvatska odabrana je kao zemlja sudionica u projektu zbog svojih jedinstvenih prirodnih obilježja te bogate biološke raznolikosti. U Hrvatskoj su strani studenti dvotjednu stručnu praksu imali u Nacionalnom parku „Krka“ i na otoku Silbi. Boraveći po tjedan dana na svakoj lokaciji, studenti su sudjelovali u različitim istraživačkim grupama pa su tako na Krki proučavali ribe, gmazove, ptice, leptire, sisavce i špilje, a na Silbi uglavnom morske ekosustave. Preko devetsto studenata je na ovaj način upoznalo bioraznolikost Nacionalnog parka „Krka“ od otvaranja kampa 2017. godine, te dobilo priliku iskustva volontiranja na znanstveno-istraživačkom projektu. BIOTA j.d.o.o. je za potrebe ovog projekta razvila i aplikaciju za pametne telefone Android i iOS s pomoću koje svaki sudionik, izravno na terenu, može unositi podatke. Ti podaci trenutno postaju vidljivi i svima ostalima. Bio je to pilot projekt čiji će rezultati pokazati u kojoj mjeri i na koji način će se kamp za strane studente održati idućih godina. Studenti su od ove godine smješteni u BIOTA istraživačkom centru u Puljanima, a dio njih postat će i prvi posjetitelji volonterskog centra Eko kampusa „Krka“ u Puljanima nakon završetka radova.
 

Visoko Dinarsko gorje predstavlja prirodnu prepreku i razdvaja kontinentalnu i mediteransku floru i faunu međutim krška rijeka Krka spaja Podinarje i podzemlje s Jadranskim morem što je čini osobitim prirodnim fenomenom. Specifični ciljevi istraživanja u Nacionalnom parku „Krka“ bili su: određivanje broja sisavaca a posebno čagljeva, lisica i vukova, određivanje utjecaja visine kanjona na zajednice ptica i gmazova, određivanje biološke raznolikosti u špiljama i određivanje zajednica riba i njihovih staništa specifičnima za područje Krke. Veći dio istraživanja odvijao se na području nepristupačnih i netaknutih dijelova kanjona rijeke Krke od jezera Brljan do Roškoga slapa.

Operation Wallacea (Opwall) je organizacija za istraživanje i zaštitu prirode osnovana od strane studenata volontera koji su se pridružili istraživačkim ekspedicijama u potrazi za stručnom praksom i mogućnostima zapošljavanja na konkretnim projektima zaštite koje provode istaknuti stručnjaci: ekolozi, istraživači, znanstvenici, akademici s područja bioraznolikosti, društvenih i ekonomskih studija. Uz akademsku zajednicu djeluju i terenski djelatnici koji upotpunjuju i potiču sticanje stručne prakse volontera.
 

Zbog velikog interesa studenata za ova istraživanja, od 2020. godine broj studenata se povećava na 400, od čega je veći broj mjesta već popunjen.

"Studenti i njihovi mentori napuštaju Nacionalni park „Krka“ u četvrtak, 8. kolovoza nakon dva mjeseca intenzivnih radova. Zahvaljujemo im na uloženom trudu i požrtvovnosti kojima su, vjerujemo, doprinijeli razvoju znanstvenih istraživanja prirodnih fenomena Krke. Sa zanimanjem očekujemo njihove rezultate. Također se nadamo da će postignuti rezultati i iskustvo stečeni u Hrvatskoj doprinijeti njihovom nastavku obrazovanja, razvoju znanja i vještina i stjecanju međunarodne afirmiranosti", kažu u upravi JU NP Krka.

  

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3