Datum objave: 27. Rujan 2019

Murterska fešta "Kod moje babe" oduševila posjetitelje pučkim jelima, autohtonim ambijentom, pjesmom, kreativnošću...

Diana Ferić
Diana Ferić

Fešta pučkih tradicijskih običaja i domaće spize koja je pod nazivom "Kod moje babe" organizirana večeras, 27. rujna, na izdahu turističke sezone na murterskoj Staroj rivi sadržavala je sve ono što bi takvo događanje u turističkom mjestu trebalo imati - autohtonost, izvornost, kreativnost, spontanost i neposrednost koju su unijele organizatorice - murterske Bakarice, Murterinke na čelu s Nevicom Mudronja koje ne dopuštaju da tradicijskih običaji nestanu.

Obučene u nošnje svojih baka, potpomognute mladim naraštajem, uredile su na murterskoj staroj rivi živi muzej sa starim stolovima i stolicama , kočetom, mašinom, preslicom za vunu, starim posuđen, i u tom su ambijentu na vatri kuhale stara murterska jela - sočivo, poljske puževe, mariniranog morskog psa, brudet od sipe... Mijesile su tijesto frigali pacipali, kroštule, fritule. Posebno su bili zanimljivi mali Muretrini dok su, bijeli od brašna, pred posjetiteljima oblikovali pacipale i pržili ih na vrelom ulju. Nije izostala ni ekipa Bažokića, obučena u mornarske majice koja je za jednim stolom kartala i igrala šije - šete ispijajući bijelo vino iz bocuna, kao u konobi. Bio je to vrlo uspio povratak u povijest, ali da smo ipak u modernom dobu podsjetilo nas je ekološko posuđe izrađeno od bambusa. Bila je to Plastic free fešta.

Posjetitelji, među kojima je bilo puno i turista, ali i mještana tiskali su se po uskoj murterskoj rivi sve to promatrajući sa zanimanjem, kušajući ponuđena jela, uživajući u pjesmi klape Bunari koja je stajala na drvenom brodu zavezanom za rivu. Nikome nije smetala ta gužva. Dapače, približila je do tada nepoznate ljude koji su međusobno komunicirali, razmjenjivali informacije o kušanim jelima, družili se kao da se već godinama poznaju ...
"Ne znamo što nam je ljepše - ovaj ugođaj, pjesma, hrana. Kušali smo ovo sočivo, kuhane žitarice i mahunarke, zaljevene maslinovim novim uljem i to je nešto posebno. Nikada to nismo jeli. Pa onda ovi brudeti, sipa, vino. Ne znamo što bismo rekli. Ovako nešto još nismo doživjeli ", kazao nam je mladi par iz Beča koji je slučajno dospio u Murter jer im se pokvario motor na jedrilici kojom su jedrili po Jonskom i Jadranskom moru ne očekujući takav prijem.

 

 

Ovom je posebnom večeri otvoren završni tjedan 22. Dana murterskog latinskog idra.

 

Program se nastavlja sutra, u subotu marendom na Staroj rivi u 9 sati. U 10 sati je memorijalni program "Sjećanje na Željka Jerata" u kino dvorana “Žut”, u 11,30 sati je natjecanje u "armivanju" brodova (opremanju brodova za jedrenje) na Staroj rivi, a u 19 sati će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Murter - Kornati na kojoj će biti potpisivana povelja o bratimljenju s gradom Slatina nakon koje će nastupiti KUD “Dika” iz Slatine i klapa "Sebenico" te odigrana finalna utakmica malonogometnog turnira.
U nedjelju, 29. rujna već u 9,30 sati služi se na Staroj rivi zakuska dobrodošlice, a u 10,45 sati kreće zavjetna procesija sa Stare pijace i sveta misa u crkvi svetog Mihovila. Regata "Latinsko idro" starta u 15 sati, a 22. Dani latinskog idra, koji su počeli 7. rujna, završavaju večerom i feštom na Trgu Rudina uz klapu "Rišpet". 

Iz kategorije: Županija info