Datum objave: 18. Svibanj 2020

NIKAD NIJE KASNO DA SE UČI STRASNO / Udruga EU pokret informatički opismenjuje umirovljenike, još se možete prijaviti

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga EU POKRET, koja je osnovana na otoku Prviću, uspješno je završila projekt "Pametnije rješenje za digitalnu uključenost". Cilj projekta bio je osmisliti prikladne načine stjecanja digitalne pismenosti za populaciju starije životne dobi koja živi u nepovoljnim geografskim područjima. Projekt je sufinanciran u iznosu od 4.904,00 EUR u okviru programa ERASMUS+.

Održano je tijekom veljače i ožujka 8 radionicatu prostoru Centra za pružanje usluga u zajednici Grada Šibenika, pod nazivom "Nikad nije kasno da se uči strasno".  POlaznici,  većinom umirovljenici, učili i naučili kako koristiti digitalnu tehnologiju u svakodnevnom životu. Polaznici su u pet tematskih cjelina naučili kako koristiti pametni telefon, kako komunicirati, kako se informirati, kako kreirati multimedijalni sadržaj, te kako rješavati svakodnevne probleme uz pomoć digitalnih tehnologija. Stečena znanja su, silom prilika, odmah mogli provesti u djelo.

"Znamo da je zbog pandemije virusom COVID-19, online komuniciranje postalo preporučljivo i poželjno, posebno za njih kao rizičnu skupinu. „Dogodilo se slučajno, premda ništa nije slučajno, da smo naše radionice organizirali baš u pravo vrijeme. Pojava pandemije nije sretna okolnost, ali sretni smo što su naši polaznici doslovno u „5 do 12“ savladali osnove korištenja pametnih telefona, te ih mogli samostalno koristiti u vrijeme kada im je to bilo najpotrebnije“,  kaže  Davorka Beg, tajnica Udruge.

 Svrha projekta je unaprjeđenje digitalne pismenosti i inkluzije kroz stjecanje digitalnih vještina stanovništva u geografski nepovoljnom položaju pa tako i na otocima.  Zbog slabe prometne povezanosti, otočanima na žalost nisu dostupni društveni i kulturni sadržaji koji se nude na kopnu pa su u većem riziku od socijalne izolacije. Zato iz Udruge pozivaju sve zainteresirane da im se jave, jer uskoro kreću sa novim radionicama, te individualnim savjetovanjima i konzultacijama. Informacije se mogu dobiti na broj mobitela 095 867- 49-49 (Davorka Beg).

„Smatram da je jako važno osvijestiti javnosti o problemu digitalne pismenosti u starijoj populaciji, pogotovo sada, zbog trenutne situacije vezane uz COVID-19, te preporuke Stožera i liječnika. Niz je pitanja na koje bismo i uz pomoć medija, mogli doći do odgovora", ističe Davorka Beg.  

Iz kategorije: Županija info