Datum objave: 17. Prosinac 2021

PRAIZVEDBA / Gledatelje oduševila "Velika tvornica riječi" za koju je glazbu skladao Šibenčanin Borna Erceg

Diana Ferić
Diana Ferić

Uspješno je sinoć, uz ovacije gledatelja, prošla praizvedba dramske trilogije Velika tvornica riječi na Maloj sceni u Zagrebu. Njezina posebnost je I i glazba koju je na stihove Brune Margetića napisao mladi skladatelj iz Šibenika Borna Erceg, a koja je djecu i roditelje sinoć razveselila i natjerala na pjevušenje

Prema poznatoj istoimenoj slikovnici Agnes de Lestrade napravili su predstavu koja spaja glazbeno, lutkarsko i dramsko kazalište. Na nov i inovativan način ispričat ćemo vam priču o zemlji Velike tvornice riječi u kojoj se riječi moraju kupiti kako bi se izgovorile, a većina riječi, osobito one važne poput volim te, iznimno su skupe.

Kroz tri predstave upoznajemo Fileasa, Oskara i Silvu te otkrivamo priču o prijateljstvu, povjerenju, iskrenosti i promjeni koja je moguća samo ako nismo sami, ako imamo podršku. Uz to, predstava nam govori da se na svaku priču može gledati s različitih stajališta i da svatko od nas ima svoju priču.

Taj veliki adventski kazališni događaj bio je nadopunjen i slasnim zalogajima u pauzama između triju priča  iz Kuhinje mame i Maje, koja skrbi o zdravim i ekološki uzgojenim namirnicama!

Predstavu izvode mladi umjetnici predvođeni glumcima Nikolom Radošem i Katarinom Arbanas uz čije će priče pjevati troje mladih opernih pjevača: Buga Marija Šimić, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade, Josipa Bilić, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje mladog umjetnika do 30 godina u operi te Matic Zakošnjek, mladi tenor za kojeg će se tek čuti!

Veliku tvornicu riječi dramatizirao je Bruno Margetić, režirala Morana Dolenc, redateljica nagrađena na ovogodišnjem festivalu Mali Marulić za najbolju predstavu u cjelini, glazbu je skladao već  Borna Erceg, koji ćkoji je na  praizvedbi uživo i svirao svoje djelo. Scenografiju su osmislili Morana i Drago Dolenc, dok je kostimografkinja predstave Dubravka Skvrce. Predstavu je producirala Buga Marija Šimić uz asistenticu produkcije Vanesu Petrac. Predstavu je fotografirao Mirko Cvjetko, a svjetlo oblikovali Domagoj Klasić i Marinko Radočaj.

Ovaj video isječak najbolje prenosi atmosferu na praizvedbi:

 

 

FOTO: Mirko Cvjetko

Video

Iz kategorije: Kultura