Datum objave: 06. Siječanj 2021

Danas kršćani po gregorijanskom kalendaru slave Sveta tri kralja, blagdan Bogojavljanja, a po julijanskom Badnjak uoči Božić

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas je blagdan I katolicima rimskog obreda i pravoslavnim kršćanima koji se u liturgiji drže julijanskog kalendara. Katolici danas slave Sveta tri kralja, blagdan Bogojavljanja, a pravoslavni Badnjak, dan uoči najradosnijega kršćanskog blagdana Božića. Danas je Badnjak i nekim katolici koji se drže starog kalendara kao što i neki pravoslavni vjernici, recimo u Grčkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj slave Božić 25. prosinca pa zbog toga Papa uvijek čestita Božić i katolicima i pravoslavnima. Uz srpsku pravoslavnu crkvu Badnjak na današnji dan slave ruska i gruzijska crkva, jeruzalemska pravoslavna patrijaršija, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.
Pravoslavni vjernici koji slave Božić po julijanskom kalendaru kao i kršćani koji slave Božić po novom kalendaru, u njemu vide najradosniji kršćanski praznik. Uz taj dan vezani su i mnogi liturgijski narodni običaji, a jedan je od najpoznatijih, osobito u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, je paljenje badnjaka i njegovo unošenje u kuću u kojoj je okupljena obitelj. Paljenje badnjaka danas će se održati pred svim pravoslavnim hramovima.
Za katolike božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja, a na tu se nedjelju slavi Krštenje Gospodinovo pa se blagdan zove i Vodokršće. Samo Bogojavljenje je svetkovina Božje objave u kojoj se spominje pohod Trojice mudraca, Isusovo krštenje i Isusovo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj, gdje se Isus objavljuje kao onaj koji ima moć pretvoriti vodu u vino, čime posredno navješćuje i ustanovljenje euharistije. Među hrvatskim katolicima razvio se običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja, pa se ovom blagoslovljenom vodom blagoslivljaju kuće i obitelji.
Malo je komplicirano, ali je u naravi sve jednostavno i čisto - svi kršćani slave i štuju  isto, samo ne po istom kalendaru.

Iz kategorije: Vijesti