Datum objave: 08. Kolovoz 2022

A SAD SVI NA JADRIJU / Rekonstrurani kupaći kostimi iz zlatnog doba Jadrije planuli na aukciji, gulaš ala Jadrija sve oduševio

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Manifestacija „A sad svi na Jadriju” koja je održana sinoć u restoranu „Jadrija” na Jadriji u povodu 100. rođendana  gradskog kupališta Jadrija ispunila je očekivanja mnogobrojne publike koja nisu baš bila mala s obzirom na najave organizatora. Izložene su nikad viđene modne fotografije jadrijaša iz vremena osnivanja tog gradskog kupališta na kojima su jadrijašice i jadrijaši u kupaćim kostimima, koji danas više podsjećaju na haljinice i sportske trikoe, ali koji su tada bili ultima moda, kako su pisali  tadašnji novinari.

Prema tim fotografijama šibenska modna kreatorica  Karmen Herceg kreirala je i sašila kupaće kostime koje su na sinoćnjoj modnoj reviji nosile mlade šibenske manekenke i manekeni  a o tome kako su ih doživjeli gledatelji dovoljni govori podatak da su na aukciji svi prodani pa će oni koji su ih kupili ili za koga su ih kupili sigurno u njima prošetati Jadrijom što je i bio cilj organizatora – nastaviti bogatu tradiciju  Jadrije i udahnuti joj novi život.

Za unaprjeđenje komunalnog izgleda Jadrije tako je skupljeno oko 1 200 kuna.  Modna kreatorica Karmen Herceg koja se zaista potrudila i pokazala svu svoju vještinu i kreativnost nagrađena je velikim pljeskom kada je na kraju s manekenkama i manekenima prošetala podijem. 

Modnu reviju su nosile manekenke Lana Krnić, Petra Šupe, Marta Malenica, Petra Šupe, Ivana Radić, Paula Roman i Iva Milković te maneken Šimun Vranjić i Krešimir Ivančević, šibenski fitnes instruktor. Koreografija revije djelo je Ljilje Stamenković koja je i odabrala manekenke.
Na kraju  su svi prisutni degustirali gulaš ala Jadrija, jelo koje se poslužilo prvi put na izboru za Miss Jadrije 1928 godine i palo u zaborav.
Udruga „Volim Šibenik” pronašla je dokument na kojima su pisali sastojci  za to posebno jelo, ali ne i recept pa je kuhar restorana „Jadrija” Davor Spahija imao  nezavidan zadatak od svih tih sastojaka pripremiti ukusno jelo i uspio je. U njega ide šest  kiligrama govedine, pet kilograma janjetine, pršut, panceta, puno povrća, posebno raznih vrsta paprike, parmezan, pomidore... Bilo je, kako su kazali svi koji su ga kušali, a među njima je bilo puno sladokusaca, „za prste polizati”. Pobrao je brojne pohvale. 
Na velikom ekranu u restoranu „vrtjele” su se stare i nešto „mlađe” fotografije Jadrije i jadrijaša što je za mnoge posjetitelje bilo inspirativno pa je udruga „Volim Šibenik” od sinoć počela dobivati nove povijesne fotografije s Jadrije iz obiteljskih albuma jadrijaša, za neku novu izložbu.
Inače izložba nikada viđenih fotografija Jadrije i jadrijaša, uglavnom nastalih prije Drugog svjetskog rata koje je prikupio i odabrao Stanko Ferić bit će otvorena jutros u 11 sati u Gradskoj knjižnici. 
Manifestaciju "A sad svi na Jadriju" organizirala je udruga "Volim Šibenik" uz potporu  TZ Grada Šibenika i Grada Šibenika.
Iz kategorije: Vijesti