Datum objave: 08. Kolovoz 2022

100 GODINA JADRIJE / Otvara izložba „Zlatno doba šibenskog kupališta Jadrija” s nikad prije viđenim fotografijama Jadrije snimljenim između 1922. i 1932.

Diana Ferić
Diana Ferić

Zlatno doba Jadrije” izložba povijesnih fotografija koju je u povodu 100. rođendana kupališta Jadrija uz potporu Grada Šibenika i Turističke zajednice Grada Šibenika organizirala Udruga „Volim Šibenik” otvorena je danas u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić”. Izložba koja baca novo svjetlo na legendarno šibensko kupalište i donosi niz izuzetnih, nikada prije viđenih fotografija Jadrije snimljenih između 1922. i 1932. godine, već na otvaranju privukla je veliki broj Šibenčana koji nisu krili iznenađenje i oduševljenje otkrićem nepoznate prošlosti Jadrije. Povjesne fotografije Jadrije koje su izazvale pozornost i zaista bacile novo svjetlo na smisao projekta izgradnje Jadrije i njenog značaja za Šibenik, potječu iz iz albuma i arhiva šibenskih obitelji Andrić, Bogdanović, Bulat, Frua, Ilić, Koštan, Krvavica, Matavulj, Mattiazzi, Paić, Petković, Stošić i Šarac te fotografije iz arhiva časopisa "Volim Šibenik"
-Ova rođendanska izložba zaista baca novo svjetlo na legendarno šibensko kupalište Jadriju, koja je rođena 1922. godine kao željeno dijete sretnog braka gospodarski potentnog Šibenika u zamahu razvoja i njegove mlade, obrazovane i prosvijećene građanske klase. - kazao je Autor izložbe Stanko Ferić. - Jadrija, izgrađena kao pametni poduzetnički projekt koji je okupio i mobilizirao sve uspješne šibe4nske poduzetnike, otvorena je samo 56 dana nakon oslobođenja Šibenika od tuđinske vlasti i završetka Prvog svjetskog rata koji je za njega trajao četiri godine duže nego za ostatak čovječanstva. U ozračju te atmosfere Jadrija bila i izraz nacionalnog jedinstva i narodnog duha Šibenika. Čim je otvorena postala je scena na kojoj se prvi puta bez kompleksa manje vrijednosti Šibenik ukazuje kao moderan i napredan europski grad. To se vidi upravo kroz fotografije na ovoj izložbi koje svjedoče o upućenost Šibenčana u svjetske modne trendove i stremljenja, emancipaciju žena i uglađenost muškaraca te naglašen dimenziju zdravog života kroz sport i rekreaciju. Izložba je drugi dio projekta 'A sad svi na Jadriju. Prvi dio je održan sinoć kad su na Jadriji održani revija povijesnih kupaćih kostima s prigodnom izložbom i degustacijom čuvenog svečanog jadrijskog gulaša pripremljenog prema receptu iz 1928. godine.

Iz kategorije: Vijesti