Datum objave: 24. Travanj 2023

HODOČAŠĆE / Domovinsko hodočašće vjernika iz šibenske biskupije u Nin, Krašić, Mariju Bistricu i Karlovac. Više od 400 hodočasnika predvodio je biskup Tomislav Rogić

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vjernici iz šibenske biskupije, njih više od 400 predvođeni biskupom Tomislavom Rogićem sudjelovali su u Domovinskom hodočašću u Nin, Karšić, Mariju Bistricu i Karlovac.
-
Cilja Domovinskog Hodočašća šibenske biskupije u godini zahvalnosti za 725 godina šibenske biskupije – kazao je biskup Tomislav Rogić, - je upoznati povijest, svoje korijene, zahvaliti Bogu za sve primljene darove, milosti, tolike prevladane nevolje, tolike ostvarene planove, za opstojnost u vjeri kroz sva ta stoljeća i izgradnja zajedništva vjere današnjih generacija naše Šibenske biskupije. Neka ova Godina zahvalnosti svakoga potakne na rast u vjeri i zahvalnosti, na prepoznavanje darova Božjih u našim životima, u povijesti našega Hrvatskog naroda, u našoj Šibenskoj biskupiji.
Nakon hrvatskog kraljevskog grada Nina, hodočasnici su stigli u Krašić, rodno mjesto bl. Alojzije Stepinac rođen i mjesto gdje je proveo posljednje godine života. Na misnom slavlju koje je predvodio biskup Tomislav Rogić, homiliju je imao generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja koji je šibenskim vjernicima poručio da potaknuti Stepničevim primjerom budu prožeti jakošću i da izgrađuju Šibensku biskupiju. Mons. Batelja zahvalilo je svim šibenskim vjernicima za molitvenu, materijalnu i moralnu potporu u postupku za proglašenja svetim Alojzija Stepinca. Posebno je istaknuo nedavno preminulu vjernicu iz Šibenske župe Šubićevac Jagodu Crnčević koja je za života bila velika štovateljica bl. Stepinca i za nju je na dan hodočašća prikazao misu u Krašiću. Spomenuo je i umirovljenog šibenskog biskupa Antu Ivasa koji je u trajno poticao vjernike na štovanje bl. Stepinca i u više navrata svjedočio o njegovoj svetosti.
-Kao sužanj u Krašiću,
podsjetio je mons. Juraj Batelja, - blaženi je Alojzije pisao je šibenskom biskupu Ćirilu Baniću prigodom 400. obljetnice posvete katedrale sv. Jakova; Katedrale će, preuzvišeni, u to čvrsto vjerujem, opet progovoriti, makar na nešto drugi način. Katedrale će opet dozvati svijetu u pamet, da ne živi čovjek samo o hljebu, nego o svakoj riječi, koja izlazi iz ustiju Božjih. Ja čvrsto vjerujem u pobjedu Kristovu, a ta vjera krijepila i Vas, kao do sada!, - citirao je bl. Stepinca mons. Batelja koji je šibenskim hodočasnicima poručio da i dalje vjeruju u Kristovu pobjedu i ostanu vjerni svojoj Crkvi.
Drugi dan hodočašća
šibenski su vjernici pohodili Mariju Bisticu i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj se nalazi i štuje se čudotvorni kip Majke Božje s Djetetom u naručju jedna od najvećih svetinja našega hrvatskog naroda. Hodočasnici su Gospu pozdravili pjesmom, a nakon toga su se uputili prema Bistričkoj kalvariji gdje je bila upriličena pobožnost Križnog puta.
Domovinsko hodočašće vjernika šibenske biskupije zaključeno je posjetom Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Izvor: Šibenska biskupija

Iz kategorije: Vijesti