Datum objave: 19. Travanj 2023

PREDUJAM DOBITI UPLATIO NA SVOJ RAČUN / Član uprave oštetio tvrtku koja posluje u Pirovcu za oko 300 000 eura

Diana Ferić
Diana Ferić

U Službi kriminalističke policije, Odjelu gospodarskog kriminaliteta i korupcije, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 73-godišnjakom osumnjičenim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, priopćila je PU šibensko – kninska.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni u studenom 2020. godine s ciljem prisvajanja protupravne imovinske koristi, u svojstvu člana uprave trgovačkog društva iz Zagreba koje posluje na području Pirovca, suprotno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, s računa društva na svoj osobni račun isplatio predujam dobiti ostvarene u 2020.g. u iznosu od 266.433 eura (2.007.440,00 kn), a koju dobit nije smio isplatiti obzirom je znao i bio svjestan stanja kapitala i nepokrivenih gubitaka koje je u tom trenutku društvo imalo”, kaže Šime Pavić, glasnogovornik PU šibensko – kninske.

Takvim postupanjem je društvu stvorio i obvezu plaćanja poreza na dobit u iznosu od 38.829 eura (292.560,00 kn) koje je društvo i platilo te je navedenim radnjama prekršio odredbe Zakona o trgovačkim društvima i Pravilnika o porezu na dobit koje definiraju da prilikom isplate predujma dobiti porezni obveznik mora postupati pažnjom dobrog gospodarstvenika i u dobroj vjeri. Budući da nije tako postupio povrijedio je dužnost zaštite imovinskih interesa društva o čijim je interesima bio dužan brinuti i time društvu prouzročio štetu u ukupnom iznosu od 305.262 eura (2.300.000,00 kn).

Protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Iz kategorije: Crna kronika