Datum objave: 03. Lipanj 2020

MEMENTO / Prije 60 godina Vice Vukov je izdao prvu ploču. Na njoj je zabilježena njegova nezaboravna interpretacija pjesme "Ciganska noć"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vice Vukov (Šibenik 3.kolovoza 1936. - 24. rujna 2008.), 1960. godine izdao je svoje prve ploče. Najprije se pojavio singl Vice Vukov & Mirko Novosel s pjesmama koje su interpretirali na festivalu "Opatija 60". Novosel pjeva pjesmu "U nedilju Ane", a Vice soft rock samba pjesmu "Želja". Ta ploča prošla je relativno nezapaženo. Mirko Novosel je s pjesmom "U nedilju Ane" iako je izašla na B strani) imao hit, a Vicina "Želja" ostala je samo želja.

Međutim te iste godine Vice Vukov izdaje svoju prvu samostalnu ploču - tzv. maksi singl s četiri pjesme; "Ciganska noć" ("Les Gitans"), "Moje srce još se nada", "Dođi mi u snu" ("Vieneme Nzuonno") i "Malo tvoje ljubavi" ("A Little More Of Your Amor"). Pjesma "Ciganska noć" odmah je postala hit čiji sjaj još uvijek traje. Vice u toj pjesmi briljira. Izvodi je snažno, emotivno i nadahnuto pa nije čudo što je odmah osvajala svakog tko ju je čuo. 

Kada se pojavila ploča s pjesmom "Ciganska noć", Vice Vukov je već bio slavan i imao je bezvremeni hit "Mirno teku rijeke". Tu je pjesmu pjevao u alternaciji s Dušanom Jakšićem na festivalu "Opatija 59", ali ona nikada nije izdana pod njegovim imenom kao samostalna ploča. I danas je dostupna samo na raritetnim primjercima EP vinilne ploče "Opatija 59" na kojoj je otisnuta još jedna pjesma koja je nadživjela vrijeme; "Autobus Calypso" koju izvode Beti Jurković i Ivo Robić.

I dok se albuma "Opatija 59" još može naći, prva singl ploča Vice Vukova na kojem je pjesma "Ciganska noć" velika je rijetkost i na visokoj je cijeni među kolekcionarima gramofonskih ploča. Srećom postoje brojni moderni nosači zvuka na kojima je izvorna Vicina "Ciganska noć" sačuvana za sva vremena pa se u njoj i danas može uživati kao prvog dana kada je prije 60 godina emitirana u radijskom programu nakon vijesti da je Vice Vukov izdao svoju prvu ploču.

   

Video

Iz kategorije: Glazba & Spektakli