Datum objave: 09. Srpanj 2021

RADE ŠERBEDŽIJA NA TVRĐAVI SVETOG MIHOVILA / Neponovljivi romantični boem oživio je na koncertu i duh svojih pokojnih prijatelja - Arsena, Kemala, Balaševića i Popadića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jedan jedini i neponovljivi glumac, pjesnik i glazbenik, kako su ga najavili,  takvim se i pokazao na večerašnjem koncertu na tvrđavi svetog Mihovila Rade Šerbedžija sa svojim bendom Zapadni kolodvor.  Izveo je  neke od  starijih pjesama poput Barbare, ali i nove pjesme  uz ostalo i one koje su za njega napisali  Husein Hasanefendić Hus i Damir Urban da bi koncert završio neponovljivom Ne daj se Ines, a s publikom se sa svojim bendom i gostima Miroslavom Tadićem i  njegovom  suradnicom, sjajnom  violinisticom  Yvette Holzwarth, oprostio pravom dalmatinskom - Ako si pošla spat...

 Rade je bio neposredan, nenametljiv, sentimentalan i zanimljiv. Oživio je uspomene i na svoje drugare koji više nisu s nama - na Arsena Dedića, Kemala Montena , Đorđa Balaševića, s pjesmom koju je njemu posvetio te na poznatog splitskog novinara i publicistu Momčila Popadića Popa. Otpjevao je pjesmu "Brodovi plove prema jugu" koju su zajedno napisali na brodu  ploveći sa Silbe u Zadar, ali su,  kako je ispričao, bili toliko pijani da su na nju zaboravili, a on ju je nedavno pronašao i uvrstio u svoj repertoar.
 
Prisjetio se i Arsena kazavši da je on "Arsenov vojnik", a upoznao ga je još kao srednjoškolaca kada je Arsen u kinu prodavao karte i odmah mu se svidio i pozvao ga je na svoj nastup te iste večeri.
 
 Pjevanje i recitiranje popratio je čašom ,  odnosno bocom crnog vina  nazvanog  "Burnum"  od grožđa iz vinograda koje je zasadio sa svojim prijateljem  Nikolom Damjanićem u Vrbniku pokraj Knina, a podržao ih je  sadašnji šibensko - kninski župan Marko Jelić koji mu je, kako je kazao, vrlo drag prijatelj. Župan Jelić je sa suprugom bio na koncertu. 
"Moj je prvi red u tom vinogradu ,odmah do žice. Jedna mi je novinarka kazala kako nisam dobro odabrao i da će mi djeca uskakati preko ograde i krasti grožđe,a ja sam na to odgovorio da dabogda u Kninu bilo djece i neka samo ulaze u vinograd", kazao je Šerbedžija nazdravljajući za svu kninsku djecu, za kninski podmladak. 
 
Kao gosta na koncert je doveo svog prijatelja i suradnika Miroslava Tadića, svjetski poznatog gitaristu koji ima kuću u Prvić Šepurini, a pridružila im se i njegova partnerica Yvette  koja je odlično na violini odsvirala nekoliko poznatih makedonskih narodnih pjesama, a pokazala se i kao vrsna vokalistica.
Bio je to prvi u nizu koncerata koji će ovog ljeta biti održani na tvrđavi svetog Mihovila u sklopu programa nazvanog  "Glasno s tvrđave". 
 
 
Iz kategorije: Glazba & Spektakli