Datum objave: 21. Kolovoz 2021

UOČI VEČERAŠNJE VEČERI DALMATINSKE ŠANSONE / Predstavljena biografija Miše Kovača i boks set sa šest CD -ova, Viljac objasnio kultni status Festivala

Diana Ferić
Diana Ferić

Organizatori ovogodišnje Večeri dalmatinske šansone koja će se održati večeras na Trgu Republike u Šibeniku mirni su jer su sigurni da su po kvaliteti pjesama i izvođača napravili još jedna dobar festival, kako je kazao na današnjoj  konferenciji za novinare  izvršni direktor Branko  Viljac, naglasivši da je to festival s, kako to voli reći Neno Belan, glavom i repom.

Na primjedbu Klaudije Čular iz Croatia Recordsa kako su iza nas mnogi festival i da se čini da veći  dio izvođača ostavlja najbolje pjesme upravu za šibensku Šansonu odgovorio je:
„Za uspjeh našeg festivala, osim nekih novinara, najviše je zaslužna usmena predaja. Već sam prostor na kojem se održava ne dopušta nam šund, banalne tekstove i banalne pjesme.“
Viljac je istaknuo je da je Festival poseban i po tome što su polovica izvođača kantautori. Među izvođačima ima veterana, ali i debitanata, jake su i šibenske glazbene snage,a izvođači ne hvale samo svoje nego i pjesme drugih kolega.
U stanci  do proglašenja pobjednika bit će održan šou program posvećen Miši Kovaču, koji je ove godine proslavio 80. rođendan. Njegove uspješnice izvest će Ivana Kovač i klapa More.

O Miši je bilo puno riječi i na današnjoj pressici jer je predstavljena  njegova biografija koju je napisao splitski fotoreporter i novinar Stanko Karaman  te boks set  sa stotridesetjednom  Mišinom pjesmom.
 Uvodno je o Miši govorio Dušan Šarac, umjetnički direktor Šansona, koji desetljećima s njim surađuje. Ispričao je nekoliko istinitih pričica o Mišnoj veličini kao pjevača i zaključio da je on jedinstvena pojava na estradi koji će rijetko tko nadmašiti.
Stanko  Karam je istaknuo  kako Mišu prati još od 1968. godine kada su se upoznali na splitskom festivalu, a za nastanak knjige je, kako je kazao, zaslužna koronakriza u kojoj je puno vremena provodio kući pa je prevrtao po svojoj arhivi, naišao na brojne Mišine fotografije i odlučio napraviti njegovu biografiju.

„ Mišo uopće nije znao što radim,a kada sam mu sve poslao bio je oduševljen. Prvi dio knjige nosi naziv „Putovanje s kraljem“ u njemu su predstavljeni brojni Mišini nastupi koje sam pratio, a u drugom djelu su Mišine pjesme koje govore o Dalmaciji koje su legenda ispod mojih fotografija s dalmatinskim motivima“, istaknuo je Karaman.
Nikolina Mazalin urednica  šesterostrukog CD s Mišnim pjesmama ustvrdila je kako  je to njezino do sada najvažnije izdanje te da je Mišo za nju najveći pjevač na ovim prostorima.
„Svakodnevno smo u kontaktu. Pričamo o svemu. Mišo komentira sve festivale koje prati. Zanima ga i sudbina ovog CD i kako se prodaje“, otkrila je uz informaciju kako su Makedonci ludi za Mišom i kako traže i taj CD.

A Makedonci su bili i na današnjoj konferenciji za novinare  i to predstavnici  međunarodnog Ohridskog festivala s kojim od ove godine Večeri šansone surađuju. Na gostoprimstvu u Šibeniku zahvalili su generalni direktor manifestacije Ohridski trubaduri u sklopu koje se održava taj festival koji traje već 28 godina Grigor Koprov i direktor  Večeri pop glazbe Goran šarac, inače Slovenac koji je napisao i tekst za jednu pjesmu za ovogodišnje Večeri šansone. Koprov je pak napisao prve hitove za pokojnog Tošu Proeskog.  Pobjednik večerašnje Šansone nastupit će na ovogodišnjem Ohridskom festival , na Večeri pop glazbe, a njih pobjednik će gostovati na Večerima šansone u Šibeniku iduće godine.

FOTO: Danijel Ferić 

 
 
Iz kategorije: Glazba & Spektakli