Datum objave: 04. Rujan 2014

Milanović o poreznim reformama koje bi uskoro trebale povećati plaće državnim službenicima

Nina Medić
Nina Medić

Nakon zatvorenog dijela današnje sjednice Vlade, premijer Milanović i ministar financija Boris Lalovac predstavili su porezne promjene koje će uvesti u "što skorijem roku", a koje bi, tvrdi on, značile povećanje plaća za oko milijun zaposlenih u Hrvatskoj, izvještava Index.

Hoće li to zaista biti tako, tek će se vidjeti. Naime, pitanje je hoće li privatnici dizati neto plaće svojim zaposlenicima ili će im smanjivati bruto plaće zbog manjih davanja. Državnim službenicama, koji imaju neto plaće do 8800 kuna, ove će promjene dobro doći jer će njihove plaće sigurno biti veće.

"U najkraćem roku povećat ćemo povećanje osobnog odbitka s 2200 na 2600 kn. Porez od 40 posto plaćao bi se na neto plaće veće od 13200 kn. Minimalna bruto plaća bi bila neoporeziva. Porez i prirez plaćali bi se 13 kuna, a ne 94 kuna, na bruto plaću od 5000 tisuća kuna", kazao je Milanović.

Milanović je na konferenciji za novinare rekao da su izmjene poreza na dohodak usmjerene k povećanju konkurentnosti i potrošnji, a u uvjeren je da će mnogi poslodavci iskoristiti mogućnost i povećati plaće svojim zaposlenicima. "Na dužnosnike i one koji rade u javnom sektoru koji svi imaju plaću veću od 8800 kuna, se ove promjene neće primjenjivati", rekao je.

"Lokalna samouprava bi se više trebala financirati iz poreza na imovinu i prometa nekretninama. Za ovu drugu mjeru odlučili smo se nakon dosta razmišljanja i određenih izračuna... Naši javni troškovi su ogromni. Povećava se iznos za ulazak u sustav PDV-a po plaćenim fakturama za obrtnike"

 

Prema pisanju  Indexa, Milanović nije znao odgovorit na pitanje kako će se računati porez ako npr. dvije osobe imaju istu neto plaću, a na to je uskočio ministar Lalovac kazavši: "Ne zamarajte premijera s takvim pitanjima". Milanović je zaustavio Lalovca i rekao da se porezni razredi određuju prema neto plaći, a da će svi izračuni biti dostupni na proučavanje. "Radi se o vrlo prostoj matematici koju čak i ja znam, iako je nisam učio od škole. Imajte malo povjerenja. Dobit ćete sve i moći ćete sve izračunati", poručio je Milanović i dodao: "Svi će od ovoga imati nekakve koristi. Ako smo nešto krivo izračunali, onda je to naša greška. Ali mislim da nismo." Ponovio je da najveći broj dužnosnika ima neto plaću veću od 13.200 kuna.

Iz kategorije: Hrvatska