Datum objave: 09. Rujan 2014

Tonino Picula podržao Sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU

Diana Ferić
Diana Ferić

Zastupnik u uropskom parlamentu Tonino Picula kao suizvjestitelj (shadow rapporteur) za Ukrajinu u ime S&D grupe, podržao je Sporazum o pridruživanju Europske unije i Ukrajine („Association agreement with Ukraine”)  koji je jučer izglasao Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET)  s 48 glasova za, 8 protiv i 4 suzdržana na izvanrednom sastanku u Bruxellesu.

 

 “Pozitivno glasujući o ovom dokumentu zastupnici u Europskom parlamentu trebaju prije svega iskazati potporu za nešto, a ne biti isključivo motivirani pružanjem otpora prema nečemu. Potrebno je podržati potvrđivanje Sporazuma o pridruživanju između EU i Ukrajine. To je još jedan važan doprinos uklanjanju dilema o budućnosti Ukrajine. Ona nije i ne smije biti vazalni dio nekog post-sovjetskog prostora u nastajanju, nego zemlja u regularnom postupku pridruživanja  EU”, rekao je Picula u svom govoru.

 

Istaknuo je da je podrška Sporazumu važan signal da Europski parlament Ukrajinu vidi kao partnera čiji politički protagonisti imaju kapacitete za provođenje reformi. Ponovno je naglasio da ako je i došlo do zamora proširenjem te neće doći do proširenja EU u idućih pet godina, nikako ne smije doći do zamora u pružanju naše podrške ukrajinskom narodu da postupno ostvari svoj ključni cilj, a to je članstvo u EU.

 

Potvrda ratifikacije Sporazuma očekuje se sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

 

 

Iz kategorije: Hrvatska