Datum objave: 15. Rujan 2014

Ogromna rupa na sred ulice otvorila se u Karlovcu uslijed posljedica poplava

Nina Medić
Nina Medić

Zbog posljedica poplava propala je cesta na kolektoru U ulici Struga u karlovačkoj gradskoj četvrti Gaza te se dogodilo se puknuće tlačnog vodoopskrbnog cjevovoda profila 350 milimetara. Rupa je promjera 15 puta 10 metara, a na sanaciji radi tvrtka Vodovod i kanalizacija, javlja tportal

Po riječima Maje Božić, glasnogovornice tvrtke, riječ je o bivšem kolektoru koji danas ima funkciju retencije, koji je zatvoren je prema Kupi te nema opasnosti od ulaska rijeke u sustav. No, zbog promjene smjera vode u sustavu moguća su zamućenja vode. Djelatnici Vodovoda na terenu provode ispiranje vodoopskrbnih cjevovoda kako bi i taj problem riješili, javlja RTL.

U 10 sati sirene su u Karlovcu oglasile prestanak opće opasnosti, zbog znatnog opadanja vodostaja rijeka i činjenice da je veliki vodeni val prošao Kupom i kroz naselje Šišljavić te izašao nizvodno od cijelog gradskog prostora.

U poplavljenom postrojenju gradskog pročistača otpadnih voda zadržalo se još samo desetak centimetara vode, pa je danas u funkciji. Razina poplave smanjena je prokapanjem krune nasipa, tako da je poplavna voda Korane iz prostora unutar nasipa mogla otjecati van prema Kupi, izvještava tportal.

Nakon današnje sjednice karlovačkog Stožera za zaštitu i spašavanje, gradonačelnik Damir Jelić rekao je kako tek slijedi utvrđivanje štete, a prema dosad poznatim podacima, poplavljeno je oko 750 kuća (u veljači je bilo poplavljeno oko 500 kuća). Zato će tijekom dana gradonačelnik zatražiti od župana Ivana Vučića proglašenje elementarne nepogode.

 

'Kada bismo zbrojili svu štetu koja je građane Karlovca zadesila zbog elementarnih nepogoda tijekom godine, mogli bismo proglasiti i stanje katastrofe, ali propisi to ne omogućavaju', rekao je Jelić. Štetu od poplava Jelić je ocijenio ogromnom, ali i naglasio kako je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava. Podsjetio je da je za sanaciju šteta od poplave u veljači grad utrošio osam milijuna eura, a sada sve treba učiniti iz početka. 'Može se reći da je u rujnu voda jednostavno odnijela u veljači uloženih osam milijuna eura', kazao je.

U razdoblju od dva, tri dana, dok se voda ne povuče iz poplavljenih kuća i dvorišta, grad će organizirati pribavljanje što većeg broja pumpi i isušivača. Prema Jelićevim riječima, u toj je akciji pomoć iz cijele Hrvatske obećao je predsjednik Udruge gradova Željko Turk. Za odaziv građana na akciju gradnje 1200 metara dugačkog zečjeg zida u gradskoj četvrti Rakovac gradonačenik je rekao da se osjetila suradnja 'koja nas je krasila tijekom Domovinskog rata'.

 

Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković je ljudima koji nisu prihvatili evakuaciju iz svojih poplavljenih kuća poručio kako to mogu zatražiti i danas, jer je u sportskoj dvorani OŠ Grabrik u Karlovcu moguć njihov prihvat na nekoliko narednih dana.

 

Kako piše tportal, gradonačelnik Jelić ponovio je zahtjev da se 20 milijuna kuna iz državnog proračuna, koliko je greškom sjelo na račun grada s pozicije za područja posebne državne skrbi, ostave Karlovcu namjenski za sanaciju štete od poplave. 'Štete od poplave u veljači, potom one nastale za ekstremne kiše u kolovozu s 60 aktiviranih klizišta, te sada u ovoj poplavi, štete su to na infrastrukturi koje ne bi mogli namiriti iz svojih proračuna ni gradovi puno jači od Karlovca. Zato molimo za razumijevanje i države i svih koji nam mogu pomoći', istaknuo je Jelić.

 

FOTO: rtl

 

 

Iz kategorije: Hrvatska