Datum objave: 16. Rujan 2014

Borba s poplavama diljem kontinentalne Hrvatske: Opća opasnost proglašena u osam općina

Nina Medić
Nina Medić

Vrh vodnog vala rijeke Save stigao je u Sisak, a vodni val Kupe tek se očekuje. Poplavne vode ulaze u Odransko polje. Nasipi su se noćas podizali i održavali u Letovaniću i Žažini. Mjestimice je bilo istjecanja vode, ali stanje je pod kontrolom, javlja Index. Sisak je još u opasnosti. Vodostaj Mure dosegnuo je rekordne granice u Međimurju i zbog opadanja vodostaja došlo je do spajanja s rijekom Dravom te su ugrožena područja Koprivničko-križevačke županije.

Poplavljene su i Plitvice. Donja jezera nacionalnog parka zatvorena su za posjet zbog vode koja je odnijela dio staze i potopila cijelu šetnicu.

Kako javlja Index, u Karlovačkoj županiji stanje se smiruje i saniraju se posljedice poplave. Nedostaje crpki za ispumpavanje vode iz kuća. Proglašena je elementarna nepogoda. Najkritičnije je u naseljima Logorište i Mostanje, do kojih se može jedino čamcima.

Najviši vodni val Save prošao je kroz Sisak, ali opasnost za Jasenovac još nije prošla. Na sreću, Una osjetno opada, pa je pritisak na Savu sve manji.

Zbog rekordnog vodostaja rijeke Drave i opasnosti od izlijevanja rano jutros proglašena je opća opasnost u osam općina Koprivničko-križevačke županije uz Dravu - Legradu, Đelekovcu, Drnju, Goli, Molvama, Novom Virju, Podravskim Sesvetama i Ferdinandovcu.

Nastava je otkazana u školama u osam općina u kojima je proglašeno opća opasnost.

Razina Drave u 8 sati ujutro iznosila je na mjernoj jedinici u Botovu čak 576 centimetara, samo šest manje od razine koja je uzrokovala velike poplave u Podravini 1972. godine. Međutim, mještani i mjerodavni ne strahuju samo od dizanja razine Drave zbog reguliranog propuštanja vode na hidrocentrali Donja Dubrava, već i zbog vodenog vala Mure dugačkog po procjenama čak 13 kilometara, koji se spaja s Dravom i koji se iza 9 sati očekuje u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Angažirane su sve mjerodavne službe te brojni mještani, a u jutarnjim satima stigla je i prva mehanizacija poduzeća Bistre Đurđevac, koju su angažirale Hrvatske vode nakon što je oko ponoći u Drnju održan krizni stožer.

Nakon što je jučer poslijepodne zbog nadiruće Drave evakuirano 80-ak stanovnika romskog naselja Autoput kod Drnja, u noćnim je satima policija evakuirala i mještane naselja Tori u susjednom selu Sigetec, njih 70-ak. Većina ih je smještena u mjesnoj školi u Drnju.

Vrh vodnog vala Save je u Sisku, vodostaj u Crncu je 776 cm, ali vodostaj Kupe 30-tak kilometara uzvodno još uvijek raste, izjavio je za Hrvatski radio rukovoditelj centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Rijeka Mura dosegla je vrhunac i spojila se s Dravom tako da je Botovo u Koprivničko križevačkoj županiji  ugroženo od spojene Mure i Drave. I tamo se očekuje premašivanje rekordnog vodostaja Drave iz 1972. i uspostavljene su mjere izvanrednog stanja, kazao je Đuroković, prenosi Index.

Pred jučerašnju večer vodostaj rijeke Mure je bio u opadanju. U 20 sati vodostaj je iznosio 516 centimetara, ali s tendencijom opadanja. U Murskom Središću u 8 sati vodostaj iznosi 455 centimetara, a i u Goričanu je pao ispod 500 centimetara. Međimurski župan Matija Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović kazali su kako je opasnost za Mursko Središće minula i da su ljudi na obrani učinili sve što su mogli te je zahvaljujući takvim naporima stanje uglavnom normalizirano.

Iz kategorije: Hrvatska