Datum objave: 06. Listopad 2014

Kreće referendum o davanju autocesta u koncesiju

Diana Ferić
Diana Ferić

Prikupljanje potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju započet će u subotu, 11. listopada i trajat će do 25. listopada, priopćila je široka koalicija sastavljena od pet sindikalnih središnjica, sedam udruga civilnog društva i dva cestarska sindikata. Referendumskim pitanjem tražit će se izmjene Zakona o cestama odnosno uvrštavanje novog članka u kojem bi trebalo stajati da su „javne ceste strateški interes RH i zabranjeno ih je davati u koncesiju za javne usluge“, piše tportal.

 

'Iscrpili smo sve mogućnosti u razgovorima s Vladom i odlučili smo prikupljati potpise. Ceste su hrvatski razvojni projekt koji potpomaže turizam i privredu i ne smijemo ih dati u koncesiju. Iako nije na nama da nudimo rješenja, mislimo da bi reprogram kredita koji dolaze na naplatu na rok od trideset godina ili davanje mogućnosti građanima da kupe obveznice bilo bolje rješenje od davanja koncesije', kazao jeMijat Stanić, predsjednik Nezavisnog sindikata cestara.

Teodor Celakoski iz Prava na grad drži da je privatizacija autocesta uvod u drugu privatizacijsku pljačku.

'To danas možda izgleda kao fantazija, ali privatizacija dobara događa se u Europi. Nakon cesta uslijedit će vode i šume. Želimo odgovornu vlast koja će se odgovorno ponašati prema javnim dobrima', istaknuo je Celakoski.

Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge radničkih sindikata smatra da je davanje autocesta u koncesiju 'benevolentno kockanje nacionalnim interesima' i dodaje da za taj proces 'nema nikakve analize kojom bi se mogao opravdati takav potez'.

Krešimiru Severu, čelniku Nezavisnih sindikata Hrvatske, treće prikupljanje potpisa za neki referendum dokaz je za to da je 'vlast nesposobna'. Napomenuo je da se narod nije pitalo kada su se privatizirale banke, ali se sve radilo u ime naroda.

'Mi želimo pitati narod što svemu misli', naglasio je Sever.

Upitani hoće li im teret biti činjenica da bi se narod mogao zasititi prikupljanja potpisa za različite referendume, Stanić rezolutno odgovara kako 'građani, za razliku od vlasti, imaju osjećaj za nacionalni interes'.

'Neki prijašnji referendumi stvarali su podjele u Hrvatskoj; ovaj Hrvatsku objedinjuje', odgovorio je Stanić aludirajući na referendum udruge U ime obitelji o braku.

Navedenu udrugu nisu kontaktirali da im se pridruži jer, kako je rekao, nisu nijednu, već su se one njima same priključivale.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Hrvatska