Datum objave: 11. Ožujak 2015

Sezona samo što nije počela, traži se duplo više radnika nego prošle godine

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Prošle je godine na sezonskim poslovima, preko splitskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), angažirano gotovo 8.000 nezaposlenih osoba, a u nadolazećoj turističkoj sezoni bit će ih vjerojatno i mnogo više, piše Slobodna Dalmacija .

Naime, samo tijekom prva dva ovogodišnja mjeseca poslodavci su, preko oglasa na Zavodu, tražili 1.973 sezonca, što je čak za 49 posto više nego u istom lanjskom razdoblju kad ih je bilo - 1.318.

- Riječ je o radnim mjestima, odnosno zanimanjima koja se, inače, najviše zapošljavaju u sezoni, a to su sobarice, kuhari, recepcionari, prodavači te ostale struke iz turističko-ugostiteljske djelatnosti, odnosno djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane - objašnjava Žana Gusić, predstojnica HZZ-ova područnog ureda.

Veće hotelske kuće traže i druga uslužna zanimanja, poput kozmetičara, pedikera i frizera, a kao novitet zamijetili smo potražnju za maserom, odnosno maserkom na plaži koju putem HZZ-a oglašavaju uglavnom hoteli na Makarskoj rivijeri.

- Takva je usluga sastavni dio ponude brojnih svjetskih resorta. Naši hotelijeri unapređuju svake sezone svoju ponudu i mnogi se danas mogu svrstati uz sam bok velikim svjetskim hotelskim lancima, od kojih su pojedini već i dulje vrijeme na našim prostorima - kaže Gusić.

Najbolje u cijeloj priči jest to što su, prema podacima splitskog HZZ-a, pojedini sezonci lani bili angažirani i do početka prosinca, odnosno tek tada su se vratili u evidenciju biroa. Nadajmo se da će tako biti i ove godine...

Iz kategorije: Hrvatska