Datum objave: 17. Travanj 2020

ZAGREB / Danas se pomoću gigantskih dizalica skida oštećeni vrh tornja zagrebačke katedrale najveće hrvatske sakralne građevine

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale teško oštećen u razornom potresu koji je pogodio Zagreb, bit uklonjen danas između 10 i 14 sati. Uklanjanje oštećenog vrha na tornju katedrale neophodno je jer prijeti njegovo urušavanje koje bi moglo izazvati još veće štete na katedrali, a ugrožava i ljudske živote.
Oko katedrale postavljene su dizalice visoke 120 metara nosivost  500 tona koja bi prema planu vrh tornja trebale spustiti na tlo u jednom komadu.  Riječ je o iznimnom građevinskom pothvatu kakav još nikada nitko nije izveo.
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava ili zagrebačka katedrala , najveća je hrvatska sakralna građevina i jedan od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. Prva je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske i jedna od najmnonumentalnijih gotičkih sakralna građevina u Europi.

 


Kardinala Josipa Bozanića blagoslovio je radnike koji rade na katedrali,  gradilište, prvostolnicu i sav hrvatski narod.
U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika moglo bi doći i do novog odgađanja spuštanja vrha oštećenog tornja. 

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3