Datum objave: 18. Veljača 2014

IZAZOV:Pogledaj (nepročitanoj) knjizi u oči i reci: „Oprosti.“

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba papirnatih skulptura „Libri“ šibenske likovne pedagoginje i umjetnice Zdenke Bilušić, koja je jučer otvorena u Knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku jedan je od najzanimljivijih i najintrigantnijih aktualnih likovnih i intelektualnih događaja u kulturnom životu Šibenika i Hrvatske. Ta izložba, skromno i škrto najavljena tek kao jedan od događaja organiziranih u povodu obilježavanja 92. rođendana šibenske gradske knjižnice, oduševljava profinjenom provokativnošću te nevjerojatno duhovitim i oštroumnim propitivanjem osobnog i društvenog intimnog odnosa prema knjizi napose onoj nepročitanoj.

Zaista čovjek treba biti rođen bez trunke osjećaja i odgovornosti ako na izložbi Zdenke Bilušić pogleda odbačenim i nepročitanim knjigama ravno u oči, a ne osjetiti grižnju savjesti i ne osjetiti potrebu reći: „Oprosti.“. Njena umjetnička provokacija briljantno je jednostavna i ubojito upečatljiva. Čak i nakon površnog razgledavanja njenih papirnatih skulptura teško je iz misli izbaciti lica knjiga kojima je ona svojom umjetničkom imaginacijom darovala ljudske fizionomije i udahnula im dušu.

Već sama ideja davanja otvorenim knjigama koje nisu pročitane ili su odbačene ljudska lica prožeta snažnim emocijama dovoljna da izložba „Libri“ oduševi svakog tko smogne hrabrosti pogledati im uoči no Zdenka Bilušić je otišla korak dalje u želji da do kraja objasni složene odnose između čovjeka i knjige. Kao antipod knjigama koje su dobile oči i lica, na suprotnom zidu galerije izložene su knjige kojima Zdenka Bilušić nije dala lica nego – noge i to erotične, provokativne, elegantne što više seksi noge. Eksplicitno dajući do znanja da je knjiga imenica ženskog roda te fokusirajući se na donji rakurs nemoguće je gledatelju izbjeći osjećaj da knjizi gleda pod suknju i otkriva njenu najskriveniju intimu. Iako se knjige koje imaju ženske noge na prvi pogled doimaju karikaturalno i šaljivo suočenje s njima izaziva nelagodu i nehotično izbjegavanje nepristojnog pogleda knjigama pod veštu.

Prijekorni pogledi knjiga ožalošćenih i rezigniranih lica s jedne strane galerije i provokativna erotika knjiga sa zadignutim veštama s druge strane, stavlja gledatelja u vrtlog nelagode koja trajno mijenja njegov odnos prema knjizi jer više, ni da hoće, ne može o njoj razmišljati drukčije nego kao o biću što za sobom povlači i trajno uspinjanje na višu razinu odgovornosti prema njoj.

Izložba „Libri“ kolikogod skromno i tiho najavljena gromoglasan je umjetnički manifest Zdenke Bilušić.

Podsjetimo, Zdenka Bilušić je nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti 22 godine radila kao učiteljica likovne kulture u osnovnim i srednjim školama. Na šibenskom Međunarodnom dječjem festivalu od 1993. godine vodi likovne i lutkarske radionice, a od 1995. godine urednica je festivalskog radioničkog programa i autorica dječjih likovnih natječaja u hrvatskim osnovnim školama i vrtićima. Od 2008. godine zaposlena je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ kao voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih. Autorica je udžbenika za likovnu kulturu i brojnih edukativnih priručnika za djecu te jedne slikovnice. Pokretačica je i voditeljica lutkarske družine Putujuće lutkarsko kazalište „Faust“ za kojeg piše i dramatizira tekstove te izrađuje lutke i scenske rekvizite.
Izložbom „Libri“, koja samo na prvi pogled djeluje benigno, Zdenka Bilušić javnosti se predstavlja kao zrela i ozbiljna likovna umjetnica čije djelo ima snažnu poruku i duboko se proživljava.

Iz kategorije: Kultura