Datum objave: 16. Ožujak 2015

Nova premijera u HNK Šibenik:"Noćna igra s Jesenjinom" -homage kultnom Jesenjinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Noćna igra s Jesenjinom, nova predstava HNK Šibenik koja će bit premijerno izvedena u srijedu, 18. ožujka predstavljena je na današnjoj konferenciji za novinare kao  predstava u predstavi koja najveći dijelom počiva upravo na izvedbama dvaju glumaca - Franke Klarić i Jakova Bilića koji igraju dvostruke uloge. Riječ je o tekstu Dubravka Jelačića Bužimskog koji je nastao nakon jednog od njegovih službenih posjeta Rusiji  i ponovnih priča o  tomu je li se zaista ili ipak nije kultnih pjesnik Sergej Jesenjin ubio u svojoj hotelskoj sobi  i krvlju napisao svoju posljednju pjesmu.  Tekst na kojem je nastala šibenska predstava govorio o  ljubavi između Jesenjima i  Galine Benislovske koja se, godinu dana nakon pjesnikove smrti i sama bila na njegovom  grobu.  Druga radnja  priča je o glumcima  uoči premijere predstave, Jakovu i Mariji koji igraju u drami i noćnu probu  stalno prekidaju svojim stavovima i  razmišljanjima o njima samima i  položaju kazališta i umjetnosti uopće. "To je dramaturški jako dobro jer gledatelji se često, gledajući  predstave pitaju o tomu o čemu u to vrijeme dok glume glumci razmišljaju  i ovdje to dolazi do izražaja", kazao je na konferenciji za novinare  redatelj Jasmin Novljaković kojemu je to prva suradnja sa šibenskim kazalištem  i pun je riječ hvale kao i Igor Savin koji potpisuje glazbu i isto je tako prvi put u šibensko teatru koji ga je oduševio. Napomenuo je kako ima osjećaj kao da se nalazi u nekom malo talijanskom gradu te kako tako male intimne teatre treba njegovati u njih stalno ulagati.

Maja Trlaja je istaknula kako je ta predstava postavljena i kao homage kultnom pjesniku na 90. godišnjicu njegove smrti, ali i da se se za nju odlučili upravo zbog toga što počiva isključivo na glumačkim  izvedbama kojima je sve podređeno  što je za mlade šibenske glumce koji igraju dvostruke  uloge bilo vrlo izazovno, ali i zahtjevno što su i oni sami potvrdili. Posebno će biti zanimljiva transformacija  crnomanjastog Jakova Bilića u plavookog i  plavokosog mladog Jesenjina."Puno toga u predstavi je naslonjeno na same glumce, a sama predstava je puno manja, komornija sa znatno manje članova ansambla što je poseban izazov. Ja sam se iskreno prepao kada sam prvi puta čitao tekst, ali me u isto vrijeme Jesenjin jako zaintrigirao da sam na trenutke samo poželio pobjeći u tu njegovu boemštinu", kazao je Jakov Bilić. Franka Klarić je istaknula kako predstava nije ni komedija ni drama koja podilazi gledateljima niti se gledajući  doživljava katarza, ali da s njom mnogi mogu korespondirati. 

Na predstavi je radio provjereni tim šibenskih kazalištaraca - i Branko Lovrić Caparin, kao scenograf, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, oblikovatelj svjetla Josip Bakula, za ton je zadužen  Pavle Karega, a   inspicijent je Sergej Mioč.

Iz kategorije: Kultura